Ήταν ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 όταν ο Άλκης Καμπανός δεχόταν αναίτια επίθεση στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι του και έχανε τη ζωή του επειδή δεν άρεσε στους δράστες η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση «Τι ομάδα είσαι;».
Ο 19χρονος Άλκης δολοφονήθηκε άγρια από 12 δράστες που επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε αυτόν και σε έναν ακόμη φίλο του που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν.
Η δολοφονία του Άλκη συντάραξε την ελληνική κοινωνία, καθώς ήταν στυγνή, για λόγους οπαδικής τοξικότητας, με την οποία δεν είχε καμία σχέση. Μια παρέα 12 νεαρών, τυφλωμένων από το οπαδικό μίσος, του επιτέθηκαν με αβυσσαλέο τρόπο και σκότωσαν έναν 19χρονο επειδή υποστήριζε διαφορετική ομάδα από αυτούς.
Το χρονικό της δολοφονίας
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, όταν σημειώθηκε οπαδικό επεισόδιο στο Ωραιόκαστρο, εις βάρος οπαδών του ΠΑΟΚ. Ακολούθως οι φίλοι των «ασπρόμαυρων» συγκεντρώθηκαν στον σύνδεσμο, οι περισσότεροι εκ των κατηγορούμενων και αποφάσισαν να υπάρξει απάντηση. Τρεις εξ αυρών πρότειναν να γίνει οργανωμένη επίθεση και ακολούθησαν τηλεφωνήματα, από όπου ενημερώθηκαν από κάποιον κλήθηκε να μεταβεί στην περιοχή της Χαριλάου, από όπου τους ενημέρωσε ότι στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα κάποια άτομα.
Αμέσως οι 12 νεαροί κατηγορούμενοι επιβιβάστηκαν σε τρία αυτοκίνητα, έχοντας μαζί τους όπλα, όπως μαχαίρια, λοστούς, μεταλλικούς σωλήνες, γκλοπ, ένα δρεπάνι κι ένα μαχαίρι τύπου karambit. Οι δράστες φόρεσαν μάσκες, κουκούλες, κράνη για να μην φαίνονται τα χαρακτηριστικά τους, κάποιοι άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον σύνδεσμο για να μην καταστεί εφικτός ο εντοπισμός τους και κάποιοι άλλοι τα απενεργοποίησαν στον δρόμο.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου, οι δράστες εντοπίζουν τον 19χρονο Άλκη και άλλα τέσσερα άτομα από την παρέα του, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα σκαλιά πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή 18. Έχοντας ακινητοποιήσει τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου, κάποιοι πλησίασαν τα θύματα, απευθύνοντάς τους την ερώτηση: «τι ομάδα είστε;». Όταν εκείνοι απάντησαν «Άρης», οι κατηγορούμενοι, που βγήκαν από τα οχήματα, άρχισαν να τους επιτίθενται αιφνιδιαστικά, βιαιοπραγώντας και χτυπώντας τους με σφοδρότητα με τα όπλα που έφεραν πάνω τους.
Από τους πέντε νεαρούς, οι τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία των δραστών, με τον έναν να δέχεται πρώτα ένα χτύπημα στο πρόσωπο από δρεπάνι. Αντίθετα, ο Άλκης κι ένας ακόμη νεαρός για πάνω από ένα λεπτό δέχονταν συνεχόμενα χτυπήματα.
«Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο» και «βοήθεια, δεν μπορώ πονάω», ήταν οι κραυγές του Άλκη, τις οποίες άκουσαν οι γείτονες. Οι δράστες σταμάτησαν μόνο όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία κάποιων ατόμων που κρατώντας αντικείμενα τους πλησίασαν, οπότε επέστρεψαν στα αυτοκίνητά τους και εξαφανίστηκαν.
Ο Άλκης άφησε την τελευταία του πνοή σχεδόν αμέσως, καθώς δέχτηκε πάνω από 40 χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα, τα οποία του προκάλεσαν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αλλά και ακατάσχετη αιμορραγία στο πόδι. Ο φίλος του δέχτηκε περίπου 19 χτυπήματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση,
Η είδηση του θανάτου του Άλκη Καμπανού συγκλόνισε το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου όλη την Ελλάδα. Για ασήμαντη αφορμή, δολοφονήθηκε ένας νέος άνθρωπος από ένα τυφλό οπαδικό μίσος, το οποίο δεν έχει σχέση με αυτόν. Ο 19χρονος δήλωσε ότι ήταν φίλος του Άρη, αλλά δεν ήταν οργανωμένος οπαδός και δεν είχε σχέση με αυτή την τοξική αντιπαράθεση των οπαδών. Γήπεδο πήγαινε σπάνια και απλά ενημερωνόταν για την πορεία της ομάδας του, χωρίς αυτή να καθορίζει τη ζωή του. Γι’ αυτό άλλωστε ο Άλκης και οι φίλοι του απάντησαν με αθωότητα άμεσα τι ομάδα είναι, χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν τι θα ακολουθήσει.
Συλλήψεις και μέτρα κατά της βίας
Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και συνέλαβε τους 12 δράστες της επίθεσης, οι οποίοι προφυλακίστηκαν. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία άρχισε η δίκη, όπου όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι δεν χτύπησαν τον Άλκη.
Η δολοφονία του 19χρονου προκάλεσε μεγάλο σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανακοίνωσαν μέτρα και δράσεις για την εξάλειψη της βίας από τον αθλητισμό, αλλά χωρίς θεαματικά αποτελέσματα. Η τοξικότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου συνεχίζεται, με τους παράγοντες να δίνουν το κακό παράδειγμα σε κάθε σφύριγμα που θεωρούν ότι αδίκησε την ομάδα τους.
Παρ’ όλα αυτά, η κοινωνία αγκάλιασε τις ενέργειες για τη μνήμη του Άλκη Καμπανού, με την ευχή όλων να αποτελέσει το τελευταίο θύμα του τυφλού οπαδισμού στη χώρα μας, αλλά και το σύμβολο της αλλαγής της στάσης των οπαδών απέναντι στον αθλητισμό.