Η συγκέντρωση εποικοδομητικών απόψεων και προτάσεων, ώστε να συγκροτηθεί μία χάρτα θέσεων και να δημιουργηθεί ένα λόμπι προσωπικοτήτων, το οποίο θα προβάλει τα δίκαια αιτήματα του προσφυγικού χώρου από την καθ’ ημάς Ανατολή στις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και στο εξωτερικό, είναι ο στόχος του κινήματος που δημιουργείται με μπροστάρη τον Στέφανο Τανιμανίδη και συνοδοιπόρους επιστήμονες, προσφυγικής και μη καταγωγής καθώς και άτομα που έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή τους στον προσφυγικό ελληνισμό.
Απώτερος στόχος της προσπάθειας είναι να συμπεριληφθούν στην επίσημη ατζέντα των ελληνικών κυβερνήσεων διεκδικήσεις και αιτήματα του προσφυγικού ελληνισμού, τα οποία να φτάσουν στη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και σε άλλους σημαντικούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί στήριξη για την ικανοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η παρουσία εκπροσώπων του κινήματος στις Βρυξέλλες, κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Απρίλιο, προκειμένου να κατατεθεί ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που το απαρτίζουν.
Το pontosnews.gr απευθύνθηκε σε έξι από τις προσωπικότητες του προσφυγικού χώρου που συμμετείχαν στις συναντήσεις προκειμένου να καταθέσουν την άποψή τους για αυτήν την προσπάθεια.
Στέφανος Τανιμανίδης, Γιώτα Αμανατίδου, Θεόφιλος Καστανίδης, Νίκος Καραμπουρνιώτης, Κυριάκος Μπατσάρας και Νίκος Ζουρνατζίδης μάς δίνουν μια ιδέα για τα όσα επιχειρούν να πετύχουν στο θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.
«Για να έχουμε αποτέλεσμα και αίσια έκβαση στην προσπάθειά μας, προηγουμένως θα πρέπει να προσδιορίσουμε κάποια πράγματα. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια είναι η ταυτότητα του προσφυγικού χώρου, αν, δηλαδή, είναι λαογραφική, πολιτιστική, πολιτική, συνδικαλιστική κ.τλ. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οργανωτική ανασυγκρότηση του προσφυγικού χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχουν πολλές ομοσπονδίες και σε κάποιες να μην υπάρχουν άτομα που να ασχολούνται.
»Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τον ιδεολογικό προσανατολισμό του προσφυγικού χώρου και ποιο είναι το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας. Αν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά, δεν έχουμε καμία τύχη να οικοδομήσουμε λόγο. Η ελληνική Πολιτεία υιοθετεί τα αιτήματά μας, αλλά, δυστυχώς, δεν τα εντάσσει στην επίσημη ατζέντα της και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θέτουμε και να το διεκδικούμε συνεχώς», τονίζει στο pontosnews.gr ο Στέφανος Τανιμανίδης.
Διοργανώθηκαν συναντήσεις
Κατά τον ίδιο, ήδη το κίνημα για την ανασυγκρότηση του προσφυγικού χώρου έχει πραγματοποιήσει τέσσερις συγκεντρώσεις, με τις δύο από αυτές να είναι κεντρικές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο Στέφανος Τανιμανίδης σημειώνει ότι σε αυτές υπήρξε μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων και προσωπικοτήτων του προσφυγικού χώρου, ενώ συμμετείχαν και μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η οργανωτική επιτροπή του κινήματος σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα κι άλλες συγκεντρώσεις.
«Ξεκινήσαμε αυτόν το δρόμο και εκτός από το Ευρωκοινοβούλιο σχεδιάζουμε παρουσίες στην Αυστραλία και τη Γερουσία των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη. Ο στόχος είναι μεγάλος και δύσκολος. Οι ώμοι μου πλέον είναι γερασμένοι και η βιολογική μου αντοχή περιορισμένη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολλοί οι συνοδοιπόροι σε αυτό. Στις συναντήσεις μας η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Κατατέθηκαν απόψεις για τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας ή κόμματος, αλλά δε θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε να συγκροτήσουμε μία χάρτα θέσεων για τα αιτήματα ολόκληρου του προσφυγικού ελληνισμού και να σχηματιστεί ένα λόμπι πολύ ικανών ανθρώπων, που θα τις προβάλλει σωστά σε ελληνική Πολιτεία και εξωτερικό. Απευθυνθήκαμε σε πρόσωπα και όχι σε συλλόγους», τονίζει ο Στέφανος Τανιμανίδης.
«Οδηγοί» Αρμένιοι και Εβραίοι
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι πρότυπο για τη συγκεκριμένη προσπάθεια είχε τις ενέργειες που έκαναν Αρμένιοι και Εβραίοι, οι οποίοι κατάφεραν, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οι Έλληνες, να προβάλουν και να πετύχουν την ικανοποίηση των δικών τους αιτημάτων και διεκδικήσεων.
«Μελέτησα τις ενέργειες Αρμενίων και Εβραίων και είδα πώς οικοδόμησαν εκείνοι το λόγο τους. Δεν το έκαναν μέσα από συλλόγους. Δούλεψαν μέσα από πολιτικούς φορείς. Σκέφτηκα, γιατί να μην μπορούμε και εμείς, σύσσωμοι οι προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, να συγκροτήσουμε μία αντίστοιχη τάση; Προσωπικά είμαι 52 χρόνια απολύτως συνειδητά ενεργός στον οργανωμένο και μη ποντιακό χώρο. Έκανα δεκάδες περιοδείες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία, προκειμένου να μεταφέρω τα αιτήματά μας και κατάλαβα ότι για να πετύχει η προσπάθεια, απαιτείται συγκεκριμένη χάρτα θέσεων και λόμπι. Οι αντιπαραθέσεις αποτελούν αδιέξοδο που δε βγάζει πουθενά. Πρέπει να ξεπεράσουμε το οργανωτικό αλαλούμ, την έλλειψη ταυτότητας και τον ιδεολογικό αποπροσανατολισμό. Δεν υπάρχει λόγος, για παράδειγμα, να μαλώνουμε εμείς οι Πόντιοι για το πώς ακριβώς χορεύονταν οι χοροί και πώς ακριβώς ήταν οι φορεσιές», τονίζει ο Στέφανος Τανιμανίδης.
«Μακριά από τα κόμματα»
Για το κίνημα ανασυγκρότησης του ποντιακού χώρου μίλησε στο pontosnews.gr το μέλος της Επιτροπής για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο Γιώτα Αμμανατίδου. Όπως λέει, η προσπάθεια πρέπει να μείνει έξω από τα κόμματα αλλά και τους προσφυγικούς συλλόγους, οι οποίοι, από την πλευρά τους, πρέπει να συνεχίζουν να προσφέρουν στη διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων.
«Έχουμε δει ότι δεν υπάρχει βούληση από το ελληνικό κράτος να βοηθήσει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε εμείς, που χάσαμε δικά μας άτομα σε αυτήν. Είναι υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τα θύματα που έχουν οι οικογένειές μας και να αγωνιστούμε πέρα από κάθε προσωπική προβολή. Όποιος μπορεί και έχει τις γνώσεις, να βοηθήσει και οι υπόλοιποι θα είμαστε αρωγοί σε αυτό το κίνημα, σε αυτήν τη λαϊκή φωνή. Να είναι συλλογική η προσπάθεια και μακριά από αυτά που ταλάνισαν τον ποντιακό χώρο για χρόνια χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έπρεπε να ξεκινήσει την προσπάθεια αυτήν το κράτος, αλλά χρόνια μας κοροϊδεύει…», τονίζει η Γιώτα Αμμανατίδου.
«Πρέπει να υπάρχει σύμπνοια κι εμπιστοσύνη»
Ως θετική βλέπει κάθε προσπάθεια προς την ικανοποίηση του αιτήματος για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας «Αργοναύτες Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης.
Όπως λέει, για να έχει αίσια έκβαση η προσπάθεια, απαιτείται σύμπνοια και ενότητα, η οποία, κατά την εκτίμησή του, λείπει.
«Θέλουμε όλοι τη διεθνή αναγνώριση, αλλά δεν υπάρχει σύμπνοια και εμπιστοσύνη για να την πετύχουμε. Αυτό είναι κάτι που γενικώς μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να βρεθούν οι κατάλληλες προσωπικότητες, οι οποίες χωρίς κανένα βαρίδιο από πίσω και ανεξάρτητες από κόμματα να ηγηθούν. Θα πρέπει να είναι επαΐοντες, να έχουν γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος και να έχουν πρόσβαση σε φόρα. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα κατάλληλο λόμπι, όπως έκαναν Αρμένιοι και Εβραίοι», λέει ο Θεόφιλος Καστανίδης.
«Κίνηση ενότητας και ομοψυχίας»
Ως κίνηση ενότητας και ομοψυχίας χαρακτηρίζει την προσπάθεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» Νίκος Καραμπουρνιώτης.
«Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι και θα είμαστε αρκετοί συνοδοιπόροι. Πρόκειται για βήμα ενότητας και ανιδιοτέλειας και πιστεύω ότι θα εισακουστούμε από την ελληνική Πολιτεία. Έχουμε εμπειρία στο χώρο και μπορούμε να βρούμε τον τρόπο για να το πετύχουμε. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα “χαρτί”, που πρέπει να το παίξουμε τώρα», λέει ο Νίκος Καραμπουρνιώτης.
«Θα γίνει μία επανεκκίνηση»
Ως ένα νέο ξεκίνημα, που θα αποτελέσει επανεκκίνηση των προσπαθειών για την ικανοποίηση των αιτημάτων του προσφυγικού χώρου χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας.
«Ο Στέφανος Τανιμανίδης πάντοτε κάνει διάφορα σημαντικά πράγματα και τα λάθη του τα έχει παραδεχτεί. Πρόκειται για μία καινούργια προσπάθεια, ένα νέο ξεκίνημα, στο πλαίσιο του οποίου κατατίθενται προτάσεις, προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε τον τρόπο που θα ακολουθήσουμε. Είναι μία δεξαμενή σκέψεων και εύχομαι να έχει αίσιο αποτέλεσμα. Εμείς οι Ασσύριοι δηλώνουμε παρόντες σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Έχουμε υποχρέωση σε όλους τους Πόντιους, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται και για εμάς και υποκλινόμαστε στο έργο τους. Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ εκείνους που μας έχουν στηρίξει», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.
«Αξιέπαινη προσπάθεια»
Ως αξιέπαινη προσπάθεια χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία ο χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου «Σέρρα» Νίκος Ζουρνατζίδης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, αφού, όπως λέει, ο προσφυγικός χώρος είναι αρκετά διαβρωμένος.
«Πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια. Είμαι στο χώρο από τη μέρα που… γεννήθηκα και ξέρω ότι πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι είναι διαβρωμένος και δεν ξέρω πώς θα μπορέσει να αναστηθεί. Έγιναν παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια είχαμε τα ίδια και χειρότερα. Δυστυχώς, ο χώρος με έχει απογοητεύσει. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, που δε θέλει να ηγηθεί καμία προσωπικότητα. Μακάρι ο Στέφανος να πετύχει. Θα είμαστε δίπλα του και θα βοηθήσουμε, όσο μπορούμε», τονίζει ο Νίκος Ζουρνατζίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης