Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια «πολύ σκληρή» κατάσταση στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ και χρειάζεται να έχει ταχύτερα προμήθειες όπλων και νέους τύπους όπλων για να αντέξει τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Ρωσία θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος και να εξαντλήσει τις δυνάμεις μας. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τον χρόνο όπλο μας. Πρέπει να επιταχύνουμε τα γεγονότα, να επιταχύνουμε τις προμήθειες και να ανοίξουμε νέες επιλογές όπλων για την Ουκρανία» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι το να επιτραπεί στη Ρωσία να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 ισοδυναμεί με ένδειξη ότι «η τρομοκρατία είναι κατά κάποιο τρόπο αποδεκτή».
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει (τους Αγώνες) ή οποιοδήποτε άλλο αθλητικό γεγονός ως προπαγάνδα για την επιθετικότητά της ή τον κρατικό σοβινισμό της».
«Δεν τίθεται καν το ζήτημα αεροσκαφών ή στρατού»
Δεν τίθεται ζήτημα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών ή αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και προειδοποιεί για τον κίνδυνο «διαρκούς πλειοδοσίας» για οπλικά συστήματα.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι προϋπόθεση για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία είναι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και ότι στόχος παραμένει η αποτροπή αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
«Θα μιλήσω και πάλι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι είναι απαραίτητο να μιλάμε μεταξύ μας. Εναπόκειται σε αυτόν να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία και να τελειώσει αυτόν τον τρομερό και παράλογο πόλεμο που έχει κοστίσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Όσο η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο με αμείωτη επιθετικότητα, η τρέχουσα κατάσταση δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel.
Την ίδια στιγμή διευκρίνισε ότι οι μέχρι τώρα συνομιλίες του με τον ρώσο πρόεδρο «δεν γίνονται σε αγενή τόνο», αλλά ο Πούτιν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι προτίθεται «να ενσωματώσει τμήματα της γειτονικής του χώρας δια της βίας». Αυτό είναι απαράδεκτο, δηλώνει ο καγκελάριος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οι δυτικοί σύμμαχοι να στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ή χερσαίες δυνάμεις, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «τον κίνδυνο διαρκούς πλειοδοσίας σχετικά με τα οπλικά συστήματα» και ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους του, αλλά το ζήτημα αεροσκαφών ή στρατού δεν τίθεται καν.