Καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε προχθές, Τετάρτη, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την ψηφοφορία, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 143 βουλευτές και κατά 156 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, ενώ απουσίαζε ο Ανδρέας Πάτσης.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες θα στείλουν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση», σημείωσε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε για πρωτοφανείς προσωπικές ύβρεις εναντίον του, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας «ξεπέρασε τον εαυτό του». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «ανεβάζει τα ντεσιμπέλ της έντασης». «Δεν μπορείτε να μιλήσετε ούτε για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας, που ακόμα σας καταδιώκει» σημείωσε.
«Ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αποδοκίμασε εκ νέου την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη «και όποια άλλη σκοτεινή πλευρά που ερευνάται σε βάθος» και σημείωσε ότι αυτό έγινε αφορμή για άμεσες πρωτοβουλίες.
Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει προσωποιημένη ενημέρωση από την ΑΔΑΕ, και ότι θα μπορούσε κι ίδιος να πάει στην ΑΔΑΕ ζητώντας ενημέρωση για παρακολουθήσεις την περίοδο 2015-19, αλλά δεν το έπραξε, προσθέτοντας ότι ο κ.Τσίπρας επιλέγοντας να πάει στο κ.Ράμμο «είναι εμφανώς εκτός του νομικού πλαισίου».
Επίθεση Ανδρουλάκη
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Πριν από λίγο σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε την ύστατη ευκαιρία να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, λίγο πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.Όμως επέλεξε το σιωπητήριο, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να αναμετρηθεί με τις βαρύτατες ευθύνες του για τη θεσμική εκτροπή, που έχει εκθέσει διεθνώς της χώρα μας».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «το βεβαρημένο ιστορικό της υπονόμευσης των θεσμών κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν τον αθωώνει για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και την οργάνωση του παρακρατικού δικτύου παρακολουθήσεων», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα αφήσει να μετατραπούν σε δημόσια πολιτική, πρακτικές εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.