Μεγάλη κινεζική επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής –και ιδιαίτερα η υγιεινή διατροφή– σχετίζεται με πιο αργή απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους.
Τα οφέλη μάλιστα αφορούν ακόμη και όσους έχουν το γονίδιο ΑΡΟΕ, που κατεξοχήν αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια.
Η μνήμη μειώνεται συνεχώς μετά από μια ηλικία, αλλά οι άνθρωποι, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν αυτή την εξέλιξη. Όσο περισσότερες υγιεινές συμπεριφορές συνδυάζονται (διατροφή, σωματική άσκηση, κοινωνικές επαφές, γνωστικά ερεθίσματα όπως διάβασμα και γράψιμο, μη κάπνισμα, μη κατανάλωση αλκοόλ κτλ.), με κυριότερη σε ειδικό βάρος τη διατροφή, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος.
Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής, του Νοσοκομείου Σουανγού και του Εθνικού Κέντρου Νευρολογικών Διαταραχών του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 29.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών (μέση ηλικία τα 72 έτη), οι οποίοι είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε δέκα χρόνια.
Το 20% των συμμετεχόντων ήταν φορείς του γονιδίου κινδύνου ΑΡΟΕ.
Οι ερευνητές εκτίμησαν πόσο ωφελεί τη μνήμη κάθε συμπεριφορά ξεχωριστά, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιο ωφέλιμη είναι η διατροφή, ενώ ακολουθούν κατά σειρά τα γνωστικά ερεθίσματα και η σωματική άσκηση. Ακόμη και οι φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ, αν τηρούν μια σειρά υγιεινές συνήθειες, εμφανίζουν πιο αργή έκπτωση της μνήμης τους.
Όσοι από τους συμμετέχοντες ζούσαν πιο υγιεινά, είχαν σχεδόν 30% μικρότερη πιθανότητα για ήπια γνωστική εξασθένηση και 90% για άνοια, σε σύγκριση με όσους έκαναν πιο ανθυγιεινή διατροφή και γενικότερα πιο ανθυγιεινή ζωή (σωματικά αδρανείς, χωρίς γνωστικά ερεθίσματα, κοινωνικά απομονωμένοι, καπνιστές, χρήστες αλκοόλ).
«Η πρόληψη είναι σημαντική δεδομένης της απουσίας αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες», επισήμαναν οι ερευνητές σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.