Τελείως… ξυστά αναμένεται να περάσει σήμερα από τη Γη ο 2023 BU, ένας αστεροειδής που θεωρείται μικρού μεγέθους, καθώς η διάμετρός του είναι από 3,5 έως 8,5 μέτρα. Όμως, πρόκειται για μια από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις που έχουν ποτέ καταγραφεί, σε εκτιμώμενη απόσταση μόλις 3.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας, σύμφωνα με τη NASA.
Ο 2023 BU θα περάσει λίγο πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, πολύ χαμηλότερα –στο ⅟₁₀ περίπου– από την τροχιά των γεωσύγχρονων δορυφόρων.
Σε καμία περίπτωση πάντως η Γη δεν κινδυνεύει, καθώς ακόμα και πάνω της να έπεφτε σε μεγάλο βαθμό θα διαλυόταν κατά την τριβή του με τη γήινη ατμόσφαιρα.
Η ανακάλυψη του αστεροειδούς έγινε το περασμένο Σάββατο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γκενάντι Μπορίσοφ από την Κριμαία – ο ίδιος το 2019 ανακάλυψε και τον διαστρικό κομήτη 2I/Borisov. Ακολούθησαν παρατηρήσεις του 2023 BU από δεκάδες άλλα παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο.
Η τελική ανάλυση των δεδομένων της τροχιάς του έγινε από το Κέντρο Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA. Οι Αμερικανοί ερευνητές πρόβλεψαν ότι λόγω του ασυνήθιστα κοντινού περάσματος από τη Γη η βαρύτητα θα αλλάξει την πορεία του, με αποτέλεσμα να διαγράφει στο μέλλον μια οβάλ τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 425 μέρες, αντί για 359 μέχρι σήμερα.