Έχοντας εξασφαλίσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 55 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας πρόκειται να δημιουργήσει 106 νέες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, σε όλη την επικράτεια, για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά.
Από τις 106 νέες δομές, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τις 66, ενώ για τις 54 έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης, σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Ζωή Ράπτη.
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων», το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας «Child Mind Institute» που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων της χώρας μας, καθώς και στην ενδυνάμωση των υποδομών για την πρόληψη, αξιολόγηση και θεραπεία παιδιών με ανάγκες ψυχικής υγείας και έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» που βασίζεται σε μία διευρυμένη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και σε διεθνείς συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Η υφυπουργός Υγείας επεσήμανε πως βασικοί άξονες του έργου είναι η δημιουργία ενός Πανελληνίου Δικτύου Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, με κατά τόπους Κέντρα Αναφοράς (Hubs) στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Περαιτέρω, στόχος είναι η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης στους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε όλη τη χώρα, καθώς και η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και μέσων τηλεψυχιατρικής.
Για την δημιουργία των κατά τόπους κέντρων αναφοράς, έχουν ήδη συναφθεί από το υπουργείο Υγείας μνημόνια συνεργασίας με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και έχουν κινηθεί διαδικασίες για τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.