Σούπα τανωμένο σορβά και καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων στο μενού της η ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Team Greece),στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής 2022, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.
«Η ομάδα μας, με την επιμονή της και το μεράκι, κατάφερε να φέρει το βραβείο, για τη χώρα μας. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τη Μακεδονική Κουζίνα, τα εκλεκτά προϊόντα της και το υψηλό επίπεδο των επαγγελματιών μαγειρικής που συμμετείχαν», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης και executive chef Δημήτρης Κυριακόπουλος κατά την παρουσίαση του μενού, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.
Το νικηφόρο μενού
Το μενού του Συμποσίου, με το οποίο κατακτήθηκε το χάλκινο μετάλλιο, περιελάμβανε σούπα τανωμένο σορβά, χωριάτικη σαλάτα με μους μελιτζάνας, λαβράκι από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας με ρύζι Χαλάστρας και άγρια χόρτα με αγουρέλαιο Χαλκιδικής και γλυκό καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα.
Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό περιλαμβανόταν και κοτόπουλο Ολύμπου και κέικ πατάτας με μπάτζο και παραδοσιακή πίτα Μαρσίνα Βέροιας. Το μενού συνόδευαν τα κρασιά Μυλοπόταμος, Οίνοι Χιλανδαρίου και Konstantaras Wines.
Το μενού ετοίμασε ο executive chef του Met Hotel Δημήτρης Τσανανάς, μαζί με την ομάδα που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, η οποία αποτελείται από τους Παύλο Ντάφη, Δήμητρα Πολατίδου, Παναγιώτη Μαρκούτη, Δημήτρη Χατζημελετίου, Βασίλη Μαλτά και Κώστα Γεωργατζά.
Στις 15 καλύτερες ομάδες του κόσμου η Culinary Team Greece
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας και executive chef Χρήστος Γκότσης, ως team manager της νικήτριας ομάδας, εξέφρασε την περηφάνια του «επειδή ανήκουμε στις 15 καλύτερες ομάδες του κόσμου που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είμαστε πολύ περήφανοι που ταξιδεύουμε τα προϊόντα, τις γεύσεις, την κουλτούρα, την Ελλάδα σ’ όλον τον κόσμο. Έχουμε ανεβάσει το επίπεδο των επαγγελματιών της Ένωσης».
Περιγράφοντας σκηνές από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής, που διεξήχθη τον Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο, ο Χρήστος Γκότσης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το μενού της ομάδας, είχε εξαντληθεί και ότι 120 άτομα δοκίμασαν τις ελληνικές γεύσεις.
«Στόχος μας ήταν να βρεθούν οι καλεσμένοι νοερά στην Ελλάδα, κάτι που πετύχαμε, καθώς όλοι έλεγαν ότι ‘είμαστε στο καλοκαίρι της Ελλάδας’».
Στη Θεσσαλονίκη ο Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης
Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στις δράσεις της Ένωσης τη χρονιά που πέρασε και στους επόμενους στόχους της, με πρώτο, τη διοργάνωση του 12ου Διεθνή Διαγωνισμού Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στις 17 -20 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ – Helexpo, στο πλαίσιο της διεθνούς εκθέσεως Detrop.
Φέτος θα υπάρχουν περί τις 500 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο και η κύρια κατηγορία του διαγωνισμού θα είναι το ψάρι. Ειδικότερα, όλοι οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν με λαβράκι.