Σε τουριστικό κέντρο με βάση την αρχαία Ηράκλεια επί Λάτμον αναδεικνύεται η περιοχή στις όχθες της λίμνης Μπάφα στα Μούγλα της Τουρκίας, στο μέσο της διαδρομής από το Κουσάντασι στην Αλικαρνασσό. «Οι ανασκαφικές εργασίες, όπως και οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης συνεχίζονται με μεγάλη προσοχή» τονίζει η Daily Sabah.
Το έργο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στηρίζουν ο κυβερνήτης των Μούγλων και η Προεδρία Συντονισμού Παρακολούθησης Επενδύσεων.
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Ηράκλεια επί Λάτμον είναι ένα από τα σπάνια μέρη όπου η αρχαιολογική σημασία συναντά την ομορφιά της φύσης – «είναι ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο» τονίζεται. Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη άρχισαν το 2021, αρχικά ως αναστηλωτικά και πλέον σε όλες τις μορφές, με τη στήριξη της Προεδρίας.
Έτσι, νέα αρχαιολογικά δεδομένα ήρθαν στο φως, με τους ανασκαφείς να μπορούν πλέον να βεβαιώσουν ότι το κάστρο παρέμενε σε χρήση μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα.
Η συγκεκριμένη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας ήταν στους πρόποδες του Λάτμου, στα δυτικά παράλια της Καρίας, νοτιοανατολικά του Μιλήτου. Αναφέρεται στα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου, ενώ ορισμένοι μελετητές βασίζονται στον Παυσανία και θεωρούν ότι η παλαιότερη ονομασία της ήταν Λάτμος.
Πάντως, σύμφωνα με τη μυθολογία και τον Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, η πόλη είναι συνδεδεμένη με τον βοσκό Ενδυμίωνα. Θεωρείται ότι είναι ο ιδρυτής της, γι’ αυτό και υπήρχε ιερό αφιερωμένο σε αυτόν. Είχε απαράμιλλη ομορφιά και κάπως έτσι τον ερωτεύτηκε η Σελήνη όταν τον είδε σε μια σπηλιά του Λάτμου. Τον επισκεπτόταν κάθε βράδυ την ώρα που κοιμόταν, όμως επειδή ήταν θνητός παρακάλεσε τον Δία να τον αφήσει να κοιμάται για πάντα τον αγέραστο ύπνο, ώστε να μην τον χάσει ποτέ.
Η αρχαία πόλη, που ιδρύθηκε στα τέλη της Κλασικής, αρχές Πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου, βρίσκεται σε μια τοποθεσία που μπορεί να περιγραφεί ως «θάλασσα από βράχους» χάρη στους γεωλογικούς σχηματισμούς που θεωρούνταν ανέκαθεν ιεροί. Η λίμνη Μπάφα είναι ό,τι απέμεινε από τον Λάτμιο κόλπο της αρχαιότητας, μιας και με τα χρόνια ο ποταμός Μαίανδρος με τις προσχώσεις του κάλυψε και έκλεισε τον κόλπο.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως κτίσμα που πιστεύεται ότι ήταν το ιερό του Ενδυμίωνα, ενώ ο επισκέπτης αυτής της τυπικής ελληνιστικής πόλης μπορεί να δει δημόσια κτήρια από διάφορες εποχές, όπως και ερείπια θεάτρου, ρωμαϊκά λουτρά, μια πηγή και ένα γυμναστήριο.