Μια πολική αέρια μάζα, εγκλωβισμένη εδώ και μέρες στην Ιταλία, έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί κακοκαιρία και στη χώρα μας, ενώ όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει έως και το Σάββατο. Αν και ο καιρός θα παραμείνει άστατος σε κάποιες περιοχές και την Κυριακή, η κακοκαιρία θα περιοριστεί.
Για το έντονο καιρικό φαινόμενο που πλήττει την Ελλάδα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, την εξέλιξή του τις επόμενες ώρες αλλά και το ρόλο της κλιματικής αλλαγής, μίλησε στο pontosnewsg.r ο μετεωρολόγος του OPEN TV Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες;
Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχουμε κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, από το ύψος της Λαμίας και πιο βόρεια. Θα έχουμε θυελλώδεις ανέμους σε Ιόνιο και Αιγαίο. Είναι μία κακοκαιρία που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές περιοχές, ακόμα και πλημμυρικά επεισόδια. Προσοχή θέλει και για τις χιονοπτώσεις, μιας και όπως είπαμε θα εκδηλωθούν ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.
Φαίνεται ότι αυτό το κύμα θα κρατήσει μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι, οπότε στη συνέχεια θα πάμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης.
Σε ότι αφορά την Αττική, Πέμπτη και Παρασκευή θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς θα είναι ισχυρές οι καταιγίδες. Πολλές βροχές και στη Θεσσαλονίκη, όπου φαίνεται ότι θα χιονίσει και γύρω από την πόλη.
Πέρσι, τέτοιο καιρό η κακοκαιρία «Ελπίδα» είχε παραλύσει κυριολεκτικά την Αθήνα. Προβλέπετε να δούμε κάτι ανάλογο φέτος;
Είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Δεν αποκλείεται να συμβεί και φέτος. Φαίνεται ότι ο Φεβρουάριος θα έχει αρκετά επεισόδια μεταφοράς ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια προς τη χώρα μας. Άρα δεν αποκλείεται κάποια περιοχή της χώρας μας να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές χιονοπτώσεις που θα δημιουργήσει ανάλογα προβλήματα. Αλλά είναι δύσκολο να το πούμε αυτό από τώρα.
Η κακοκαιρία στις ΗΠΑ με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, της τάξης των -50 βαθμών Κελσίου, άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Χαρακτηρίστηκε συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Θεωρείτε πως θα δούμε ανάλογα φαινόμενα στην Ευρώπη, ίσως και στη χώρα μας;
Ναι, φυσικά παίζει ρόλο η κλιματική αλλαγή. Στην Αμερική είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν μία αντίστοιχη κατάσταση. Τώρα όσον αφορά τη Γηραιά Ήπειρο, είναι δύσκολο να ζήσουμε τόσο ακραίες καταστάσεις, τουλάχιστον στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη, Δεν αποκλείεται όμως κάτι σαν το περσινό να το δούμε να εξελίσσεται σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Όπως το ζήσαμε και εμείς πέρσι. Ένα ακραίο γεγονός χιονόπτωσης δεν αποκλείεται να το δούμε και φέτος. Αν όχι στην Ελλάδα, σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης. Όσο περνούν τα χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνουν τη συχνότητα τους, οπότε είναι πιθανό και αυτό να συμβεί. Χωρίς όμως να προσεγγίσουμε την ένταση της Αμερικής. Είναι δύσκολο να το δούμε αυτό στη Γηραιά Ήπειρο.
Η έξαρση του φαινομένου του θερμοκηπίου από ότι φαίνεται επηρεάζει σταδιακά όλο και περισσότερο και την Ελλάδα.
Βεβαίως. Γενικότερα τον πλανήτη επηρεάζει και φυσικά και η χώρα μας σε συνδυασμό με άλλα φαινόμενα. Όπως είναι η ηλιακή δραστηριότητα, φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα στους ωκεανούς, όλα αυτά κατά κάποιο τρόπο συνδυάζονται μεταξύ τους και δίνουν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αυξάνουν τη συχνότητά τους τα τελευταία χρόνια.
Όλα αυτά τα φαινόμενα δείχνουν και πόσο ανίσχυροι είμαστε τελικά μπροστά στη φύση. Μπορούμε να προστατευτούμε από τη «μανία» της;
Προληπτικά μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα προστασίας. Η φύση δύσκολα προβλέπεται, προσεγγίζεται. Με τις μεθόδους που έχουμε αναπτύξει στη μετεωρολογία για την πρόγνωση του καιρού, μπορούμε να έχουμε μία εικόνα του τι θα συμβεί σε πέντε, επτά ή δέκα ημέρες ή ακόμα και πιο μακριά με τα κλιματικά μοντέλα και με τα μακροπρόθεσμα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και να προστατευτούμε για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις.
Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες
Όπως σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο facebook, ο καιρός στη χώρα μας έχει ήδη παρουσιάσει επιδείνωση. Οι πρώτες καταιγίδες εκδηλώθηκαν την Τετάρτη στο Ιόνιο. Την κακοκαιρία που αναμένουμε, για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, θα μπορούσαμε να την διακρίνουμε σε τρία στάδια:
Στάδιο 1 – Τετάρτη 25/1/2023
Στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων (βροχές – καταιγίδες – χιόνια – επικίνδυνοι άνεμοι) θα βρεθεί η δυτική Ελλάδα.
Στάδιο 2 – Πέμπτη 26/1/2023
Στο επίκεντρο της ισχυρής κακοκαιρίας θα βρεθεί το σύνολο της χώρας. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ανατολικό – βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Χιόνια στα περισσότερα ορεινά ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από τη Λαμία και πιο πάνω με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω. Αυξημένες πιθανότητες για απαγορευτικό απόπλου κυρίως στο Αιγαίο (εντάσεις ανέμου μεγαλύτερες των 8 μποφόρ).
Στάδιο 3 – Παρασκευή 27/1/2023 μέχρι Σάββατο 28/1/2023
Αρχικά οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάζουν το ανατολικό – νοτιοανατολικό Αιγαίο με αυξημένες πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια. Από το μεσημέρι της Παρασκευής νέα επιδείνωση του καιρού στο σύνολο της δυτικής – κεντρικής – νότιας χώρας. Το Σάββατο προς το απόγευμα-βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα δυτικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και την Κυριακή από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια με τα φαινόμενα όμως σαφώς να είναι αρκετά πιο ήπια με μια επιφύλαξη προς τα δυτικά όπου ίσως υπάρξει μια νέα ένταση των φαινομένων χωρίς όμως ακόμη να έχουμε «σταθερά» προγνωστικά στοιχεία. Ακολουθεί χάρτης με την πορεία των βροχοπτώσεων όπου στο κάτω μέρος υπάρχει κλίμακα που δηλώνει τον όγκο νερού σε τόνους ανά στρέμμα ανάλογα τον χρωματισμό:
Αγαθή Χατζή