Με τη διαχρονική συνειδητή επιλογή της Ελλάδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πολιτική του κατευνασμού έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, καταπιάνεται στο νέο του βιβλίο ο διεθνολόγος Σταύρος Καλεντερίδης.
Στο βιβλίο Το ντόμινο των υποχωρήσεων στο Αιγαίο: Η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας κατά τις κρίσεις 1976, 1987 και 1996, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, εξετάζονται οι σημαντικότερες ιστορικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα οι κρίσεις του 1976, 1987 και των Ιμίων, καθώς και οι τρεις ελληνοτουρκικές συμφωνίες που ακολούθησαν – το Πρακτικό της Βέρνης (1976), το Ανακοινωθέν του Νταβός (1988) και το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997).
Μέσα από την ιστορική εξέταση αναδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα του δόγματος, οι αδυναμίες και οι αποτυχίες του.
Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του βιβλίου βασίζονται σε προσωπικές συνεντεύξεις διπλωματών, στρατιωτικών και πολιτικών οι οποίοι συμμετείχαν στα γεγονότα, στα σχετικά αρχεία των ΗΠΑ (κατόπιν αποχαρακτηρισμού ή διαρροής τους), στα πρακτικά της τουρκικής Βουλής και την τουρκόγλωσση βιβλιογραφία.
Ποιος είναι ο συγγραφέας
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, είναι διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος με σπουδές σε Ελλάδα και ΗΠΑ, και διδάκτωρ ιστορίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και Δημοκρατίας). Ζει και διδάσκει στην Αθήνα ενώ ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας, αρθρογραφεί, και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.