Έξι διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ βάζουν σε μπελάδες τον Τζο Μπάιντεν, και την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης σε νέα τροχιά.
«Προέρχονται από δύο φάσεις της πολιτικής του καριέρας: από τότε που ήταν γερουσιαστής του Ντέλαγουερ και από τη θητεία του ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα» διευκρίνισε ο Μπομπ Μπάουερ, προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου.
Κατά την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης που κράτησε πάνω από 12 ώρες κατασχέθηκαν και χειρόγραφες σημειώσεις που επίσης προέρχονται από την εποχή της αντιπροεδρίας.
Πλέον ο Λευκός Οίκος είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς αρκετά απόρρητα έγγραφα εντοπίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε γραφείο του Τζο Μπάιντεν σε think tank στην Ουάσινγκτον, και στη συνέχεια σε αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του σπιτιού του. Ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι τα είχε στην κατοχή του διά των δικηγόρων του, οι οποίοι έκαναν σχετικές δηλώσεις στις 9 και στις 12 Ιανουαρίου.
Βάσει νόμου του 1978 οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν τα μέιλ, τις επιστολές και άλλα έγγραφα εργασίας στο Εθνικό Αρχείο μόλις λήξει η θητεία τους.
Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Καλιφόρνια την περασμένη Πέμπτη προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της υπόθεσης, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να ανακοινώσει αν τελικά θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2024.
«Ακούστε, βρήκαμε κάποια έγγραφα […] που είχαν αποθηκευτεί σε λάθος σημείο, τα παραδώσαμε αμέσως στα Εθνικά Αρχεία και στο υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Τόνισε ακόμα ότι «δεν μετανιώνει» για το γεγονός ότι δεν έκανε κάποια σχετική ανακοίνωση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Η υπερασπιστική του γραμμή είναι ότι όλα έγιναν από απροσεξία και ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με τις Αρχές. Ο στόχος του Λευκού Οίκου είναι ξεκάθαρος: να διαχωρίσει όσο το δυνατό περισσότερο την υπόθεση Μπάιντεν από αυτή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο τέως πρόεδρος ελέγχεται επειδή μετέφερε στο σπίτι του στη Φλόριντα πολλά κουτιά με επίσημα έγγραφα.
Και στις δύο υποθέσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιθυμώντας να αποτρέψει οποιαδήποτε υπόνοια μεροληψίας, έχει αναθέσει τις έρευνες σε ειδικούς εισαγγελείς.