Καθημερινές επισκέψεις θα έπρεπε να δέχεται από την κόρη της η Εύα Καϊλή, βάσει των κανόνων λειτουργίας της φυλακής Χάαρεν όπου κρατείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας La Libre.
Ωστόσο, στο ρεπορτάζ με τίτλο: «Qatargate: Γιατί η Εύα Καϊλή έχει δει μόνο δύο φορές το παιδί της από τη σύλληψή της», ο συντάκτης προσθέτει ότι αυτό δεν ισχύει.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, «οι επισκέψεις στις φυλακές διέπονται από μια σειρά πολύ συγκεκριμένων κανόνων. Έτσι, οι κατηγορούμενοι όπως η Εύα Καϊλή (δηλαδή άτομα που δεν έχουν ακόμη κριθεί) μπορούν να δέχονται επισκέπτες καθημερινά. Σύμφωνα όμως με τον δικηγόρο της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Αντρέ Ριζόπουλο, «αποφασίστηκε να δοθεί στην πελάτισσά μου καθεστώς σαν να είναι σε κατάσταση που εκτίει ποινή» και δικαιούται μόνο δύο επισκέψεις το μήνα, στο πλαίσιο των «οικογενειακών επισκέψεων».
«Δεν θα υπάρξει νέα επίσκεψη της κόρης της μέχρι τον Φεβρουάριο» συμπλήρωσε ο Αντρέ Ριζόπουλος σύμφωνα με την εφημερίδα «La Libre» κάνοντας λόγο για κάτι «ακατανόητο».«Ποιος αποφάσισε αυτή το ειδικό καθεστώς; Δεν ξέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι σε επαφή που είχε με τη διοίκηση της φυλακής επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση να συζητηθεί η συγκεκριμένη περίπτωση κρατούμενης, αλλά εξηγεί ότι οι γενικοί κανόνες στο Χάαρεν είναι οι εξής: «Κάθε κρατούμενος έχει το δικαίωμα να έχει μια επίσκεψη (κλασική επίσκεψη) και υπάρχει και το δικαίωμα οικογενειακής επίσκεψης δύο φορές το μήνα. Στο Χάαρεν, οι οικογενειακές επισκέψεις διαρκούν τρεις ώρες κάθε φορά».
Η εφημερίδα απευθύνθηκε στον καθηγητή ποινικής δικονομίας στο ULB Μαρκ Πρεμόν ζητώντας απάντηση σχετικά με το αν υπάρχει προσβολή των δικαιωμάτων του παιδιού, ο οποίος αναφέρει ότι «όλα εξαρτώνται από το τι εννοείται με τον όρο προσβολή. Όταν ένα παιδί χωρίζεται προσωρινά από τους γονείς του, πρέπει πάντα να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να διατηρείται η επαφή με τους γονείς. Αλλά αυτή η επαφή μπορεί να μην είναι καθημερινή».
«Η Καϊλή προσπαθεί να υπερασπιστεί την εαυτό της, ο Παντσέρι θα πει την αλήθεια»
Την δήλωση ότι «ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι δεν είναι ο εγκέφαλος της οργάνωσης» αναφορικά με το σκάνδαλο Qatargate έκανε ο συνήγορος υπεράσπισής του Λοράν Κεν, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
«Είναι ένας από τους ιθύνοντες μιας οργάνωσης που δεν έχει μορφή πυραμίδας, με έναν μεγάλο αρχηγό σε μαφιόζικο στιλ. Υπάρχουν άτομα του Κατάρ και του Μαρόκου, τα οποία προτείνουν την διαφθορά σε άλλα άτομα. Ο Παντσέρι είναι μόνον ο ενδιάμεσος. Δεν μιλά γαλλικά ή αγγλικά, μόνον ιταλικά. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να είναι ο αρχηγός και να συζητά με το Κατάρ και το Μαρόκο».
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «ο πελάτης μου λυπάται που με την συμπεριφορά του ζημίωσε την αριστερά, την πολιτική του παράταξη».
«Στην αρχή είχε έλθει σε επαφή με την αριστερά του Κατάρ, η οποία έχει δείξει ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μια σχέση η οποία ήταν συμβατή με τις ιδέες του Παντσέρι την οποία, όμως, πρόδωσε εντελώς από την στιγμή που πήρε τα χρήματα», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Εξήγησε, δε, ότι «ο πελάτης του άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την βελγική δικαιοσύνη λίγο πριν τα Χριστούγεννα», από την στιγμή που «είναι 68 ετών και η δίκη πρόκειται να αρχίσει, πιθανώς, όταν θα είναι 72», «Θέλει να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή η υπόθεση», δήλωσε ο Λοράν Κέν.
Ο συνήγορος υπεράσπισής του επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία του πελάτη του προβλέπει καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλάκισης, από τα οποία θα εκτίσει μόνον το ένα σε σωφρονιστικό ίδρυμα και θεωρεί ότι «είναι μια μέση ποινή», για τα δεδομένα της υπόθεσης, ενώ η συμφωνία συνεργασίας δεν αφορά την κόρη του και την σύζυγό του και «ελπίζει και σε μια δική τους, καλύτερη μεταχείριση».
Με αναφορά στη δήλωση της Εύας Καϊλή, ότι «η τσάντα που βρέθηκε στο σπίτι της ήταν του Παντσέρι», ο δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή τόνισε ότι «η Καϊλή προσπαθεί να υπερασπίσει την εαυτό της. Ο Παντσέρι θα μιλήσει, θα πει την αλήθεια. Η συμφωνία με την εισαγγελία προβλέπει μια προκαταρκτική δήλωση, αλλά δεν θα είναι ο κατήγορος των άλλων».