Τα ονόματα δισημοτήτων από τον καλλιτεχνικό, αθλητικό και πολιτικό χώρο επικαλούνταν ο 66χρονος Έλληνας φυσιοθεραπευτής και ο 72χρονος Γερμανός γιατρός που «θεράπευαν» τη σκλήρυνση κατά πλάκας με υποτιθέμενα πεπτίδια και βλαστοκύτταρα σε ενέσιμη μορφή. Οι γνωστοί «πελάτες» τους υποτίθεται ότι έκαναν τη θεραπεία, με θεαματικά αποτελέσματα.
Η νέα περίπτωση εξαπάτησης ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας έχει στο επίκεντρο τουλάχιστον 15 ασθενείς, πέντε εκ των οποίων δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Παρουσιάζοντας την υπόθεση, η ΕΛΑΣ ανέφερε ότι η δράση των δύο κατηγορουμένων φαίνεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009. Επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα και είχε περιουσιακό όφελος άνω των 900.000 ευρώ.
Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, καθώς και με άλλες νευρολογικές παθήσεις, πείστηκαν να υποβληθούν σ’ αυτή τη «θεραπεία», διακόπτοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούσαν μέχρι τότε.
Φαίνεται δε πως ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής (που άλλοτε συστηνόταν ως φυσίατρος ή νευρολόγος, και άλλοτε με την πραγματική του ιδιότητα) ήταν τόσο πειστικός που οι ασθενείς μετέβαιναν στη Στουτγάρδη με δικά τους έξοδα, στο ιατρείο του 72χρονου Γερμανού γενικού γιατρού (συστηνόταν ως γενετιστής ή νευρολόγος), για να υποβληθούν σε εξέταση. Η έναρξη της δήθεν θεραπείας γινόταν με την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να γίνουν πειστικοί οι δύο κατηγορούμενοι έφταναν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι επειδή η συγκεκριμένη θεραπεία ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών. Σε άλλες περιπτώσεις αμφισβητούσαν τις διαγνώσεις που είχαν κάνει άλλοι γιατροί.
Φιαλίδια με αμινοξέα και αμπούλες γλυκόζης
Στην πραγματικότητα όμως οι ενέσεις που αναλάμβανε να κάνει ο Έλληνας φυσιοθεραπευτής ήταν αμινοξέα «που δεν κάνουν ούτε καλό ούτε κακό», ενώ οι υποτιθέμενες ενέσεις βλαστοκυττάρων φαίνεται πως ήταν αμπούλες γλυκόζης.
Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των ασθενών, τα φιαλίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ οι ενέσεις με τα δήθεν βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση.
Αναφερόμενος στο χρονικό της υπόθεσης, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Σταύρος Κεσελίδης είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 έφτασε καταγγελία στο Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Στην Αστυνομία απευθύνθηκε ο αδελφός ενός ασθενούς που κατέληξε. Αυτός, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν ο πρώτος χρονικά καταγεγραμμένος θάνατος.
Μάλιστα ο ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής είχε καταγγελθεί το 2016 για ανάλογη απάτη.
«Είχε υποβληθεί τότε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατέστη κατηγορούμενος και του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του», σημείωσε ο Σταύρος Κεσελίδης.
Αυτό δεν πτόησε όμως τον «ψευτογιατρό» που συνέχισε την αναζήτηση θυμάτων. «Διατήρησε το φυσιοθεραπευτήριο του μέχρι και το 2022 και συνέχισε να κάνεις συνεδρίες» ανέφερε ο ταξίαρχος, ενώ ερωτηθείς για τη γνωριμία του με τον συγκατηγορούμενό του γιατρό ανέφερε ότι έγινε μέσω της Ελληνογερμανίδας συζύγου του 66χρονου.
Ο 72χρονος Γερμανός φέρεται να είχε αποκτήσει ΑΦΜ στην Ελλάδα παράσχοντας ακόμη και υπηρεσίες στο χώρο εργασίας του φυσιοθεραπευτή.
Θύματα σε όλη την Ελλάδα
Τα θύματά τους, σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Ηγουμενίτσα και σε περιοχή της Πελοποννήσου. Μάλιστα, η υποτιθέμενη θεραπεία μαθευόταν «από στόμα σε στόμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Στέλιος Κεσελίδης.
Σε βάρος των δύο κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή, πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και απάτη (κατ’ εξακολούθηση και οι δύο τελευταίες), ενώ ο φάκελος της δικογραφίας βρίσκεται στα χέρια ανακριτή για τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης.
Παράλληλα ζητήθηκε η δημοσιοποίηση των στοιχείων του 66χρονου, αίτημα που έγινε δεκτό καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα θύματα. Ωστόσο ο κατηγορούμενος προσέφυγε κατά της εισαγγελικής διάταξης. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφανθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.