Σήμερα, με το κίνημα της πολιτικής ορθότητας, μπορεί να μην έβγαινε καν η εκπομπή του. Όχι πως στην εποχή του έχαιρε εκτιμήσεως από τους κριτικούς. Ακόμα και στη δεκαετία του 1970, ο Μπένι Χιλ δεχόταν οξύτατη κριτική για τα –όπως τα αποκαλούσαν από τότε– σεξιστικά σκετς του. Θεωρούσαν την εκπομπή του όχι απλώς κακόγουστη και χοντροκομμένη, αλλά ότι ευτελίζει το περιβόητο βρετανικό χιούμορ.
Εντούτοις είχε μεγάλη επιτυχία και κράτησε 17 χρόνια. Και όχι μόνο κράτησε, αλλά ήταν και εξαγώγιμη. Και μια από τις χώρες στις οποίες προβαλλόταν, ήταν και η δική μας.
Εξαιτίας του Χίτσκοκ
Ο Alfred Hawthorne Hill γεννήθηκε σαν σήμερα το 1924. Τελειώνοντας το σχολείο εργάστηκε ως γαλατάς, χειριστής κινητής γέφυρας, οδηγός και ντράμερ, μέχρι που τελικά κατάφερε να μπει στο χώρο του θεάματος ως βοηθός διευθυντή σκηνής. Εμπνεόμενος από τους κωμικούς του μιούζικ χολ, αποφάσισε να αφήσει το σημάδι του στο χώρο του θεάματος.
Για τη σκηνή άλλαξε και το όνομά του σε Μπένι, προς τιμήν του αγαπημένου του κωμικού Jack Benny. Μάλιστα είχε δηλώσει πως επειδή το Alfred θύμιζε τον Χίτσκοκ, τον μετρ του τρόμου μεταξύ άλλων, ήθελε να απαλλαγεί από αυτό.
Η πρώτη επαγγελματική του δουλειά στο θέατρο ήταν με τον Reg Varney.
Από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και μέχρι το ξεκίνημα της τηλεόρασης, ο Χιλ εργάστηκε σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν το 1949 στην εκπομπή «Hi There». Συνέχισε να εργάζεται ασταμάτητα μέχρι που η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται το 1955 με το «The Benny Hill Show», που παιζόταν στο BBC.
Παρέμεινε στο BBC μέχρι το 1968, με μικρά διαλείμματα. Το 1964 έπαιξε τον Νικ Μπότομ σε μια τηλεοπτική εκδοχή του Ονείρου καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ.
Η σκοτεινή πλευρά του
Ο Μπένι Χιλ λέγεται ότι είχε χαμηλή αυτοπεποίθηση και θέμα με τα χρήματα. Στο βιβλίο του True Confessions of a Shameless Gossip, ο δημοσιογράφος Κρεγκ Μπένετ θυμάται να μιλάει με έναν από τους πιο κοντινούς ανθρώπους τον ηθοποιού, την αείμνηστη Σάρα Κεμπ. Σύμφωνα με την Κεμπ, ο Χιλ τής εκμυστηρευόταν πως ένιωθε ότι δεν τον ερωτεύονταν και δεν τον επιθυμούσαν οι γυναίκες.
Δεν είχε πολλούς φίλους, αλλά οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι δεν ήταν μοναχικό άτομο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και είχε κάνει πρόταση γάμου σε τρεις γυναίκες. Και παρόλο που το «The Benny Hill Show» άξιζε εκατομμύρια, εκείνος ήταν πάρα πολύ σφιχτός με τα χρήματα και δεν ξόδευε. Ήταν τόσο σφιχτός που φορούσε τα ίδια ρούχα μέχρι να καταστραφούν, και τα παπούτσια μέχρι να λιώσουν. Μάλιστα, ψώνιζε τρόφιμα μόνο όταν είχαν έκπτωση και προτιμούσε να περπατήσει μέχρι το BBC παρά να πληρώσει ταξί.
Μέσα στα σχέδιά του, φυσικά, δεν ήταν η αγορά ενός αυτοκινήτου ή σπιτιού, καθώς επρόκειτο για μεγάλη δαπάνη. Προτιμούσε να νοικιάζει διαμερίσματα και στην αρχή έμενε σε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα στο Κουίνσγκεϊτ του Λονδίνου, μέχρι το 1986, και στη συνέχεια σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Τέντινγκτον, σε πολύ μικρή απόσταση από τα στούντιο της Thames Television όπου γυριζόταν η εκπομπή του.
Η μόνη πολυτέλεια που επέτρεπε ο Χιλ στον εαυτό του ήταν τα ταξίδια, γι’ αυτό και μιλούσε τέσσερις γλώσσες.
Η επιτυχία και οι διαμαρτυρίες
Το «The Benny Hill Show» έγραψε τη δική του ιστορία. Το πιο κοινό αστείο ήταν η σκηνή πριν από το τέλος του επεισοδίου, όπου διάφορα μέλη του καστ, καθώς και γυναίκες με ελάχιστα ρούχα, τον κυνηγούσαν, πάντα με υπόκρουση το «Yakety Sax».
Εκτός από τα κωμικά σκετς της εκπομπής, υπήρχε και μια ομάδα όμορφων γυναικών γνωστών ως «Οι άγγελοι του Χιλ» (Hill’s Angels), που είτε εκτελούσαν χορευτικά νούμερα, είτε συμμετείχαν σε σκετς μαζί του. Και εδώ υπήρχαν προβλήματα, κυρίως με φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και με κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.
Τον κατηγορούσαν ότι στα επεισόδια του σόου του, προωθούσε το σεξισμό και υποτιμούσε το γυναικείο φύλο.
Μάλιστα, στο πλευρό των φεμινιστριών βρέθηκαν και δημόσια υπερσυντηρητικά πρόσωπα της βρετανικής κοινωνίας, που υποστήριζαν ότι το σόου του έκανε τις γυναίκες να φοβούνται να περπατήσουν στο δρόμο.
Τον κατηγορούσαν, ακόμη, ότι έφερε μεγάλη ευθύνη για την αύξηση των βιασμών εκείνη την εποχή. Ο Μπένι Χιλ απαντούσε ότι το σόου δεν είχε αυτόν τον σκοπό, ότι αυτός που γελοιοποιούνταν στις σκηνές ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος –δηλαδή ο ίδιος– και ότι στα σκετς συνήθως οι γυναίκες έτρεχαν πίσω του.
Φυσικά ο κίτρινος Τύπος αλλά και οι αστικοί μύθοι της εποχής έδιναν και έπαιρναν.
Μεταξύ άλλων είχε γραφτεί και ακουστεί ότι ο Μπένι Χιλ ήταν παρθένος, μισογύνης, λάτρης του αγοραίου έρωτα, γκέι, ενώ οι Hills Angels ήταν call girls. Αλήθεια ή ψέματα, η ουσία είναι ότι ο Μπένι Χιλ γνώρισε τεράστια και παγκόσμια επιτυχία. Μάλιστα στη χώρα μας έκανε και μια διαφήμιση!
Η πτώση
Όταν οι υπεύθυνοι του σταθμού διέκοψαν την εκπομπή, ο Μπένι Χιλ καταρρακώθηκε. Ο πρώην υπεύθυνος του ψυχαγωγικού προγράμματος της Thames Television Τζον Χάουαρντ Ντέιβις δήλωσε ότι έπρεπε να διακόψει οριστικά την εκπομπή το 1989, για τρεις λόγους: «Η τηλεθέαση έπεφτε, η εκπομπή κόστιζε πάρα πολλά λεφτά, και ο Χιλ φαινόταν κουρασμένος». Ο Χιλ άρχισε κάποιες γκεστ εμφανίσεις όπου δεν μπορούσε να κρύψει την αγωνία του, μην τον ξεχάσουν κοινό και παραγωγοί.
Τον Φεβρουάριο του 1992 οι γιατροί τού συνέστησαν να χάσει βάρος και να εισαχθεί για επέμβαση bypass. Ο ηθοποιός απέρριψε την πρόταση, και μία βδομάδα αργότερα παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια. Στις 20 Απριλίου του 1992 έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια. Μια μέρα αργότερα, οι γείτονές του ειδοποίησαν την αστυνομία. Τον βρήκαν νεκρό στην πολυθρόνα του. Γύρω υπήρχαν μερικά άπλυτα πιάτα, ποτήρια και σκόρπια χαρτιά με ιδέες για σενάρια. Απέναντί του η τηλεόραση ήταν ακόμη αναμμένη.
Η ειρωνεία είναι πως τη μέρα που πέθανε, είχε φτάσει ένα νέο συμβόλαιο από την Central Independent Television.
Σπύρος Δευτεραίος