Ένα ανεκτίμητης αξίας δώρο, όχι λόγω του κόστους αλλά γιατί έχει συναίσθημα και συμβολισμούς, έκανε στο Σύλλογο Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας» ο Θεοχάρης Ταστσιόγλου, εργολάβος-ηλεκτρολόγος και γραμματέας του σωματείου.
Γεννήθηκε στο χωριό Χαριτωμένη Δράμας και από το 1986 ζει στην Κω. Αυτό για το οποίο μετανιώνει είναι που ενώ μεγάλωσε με Πόντιους πρόσφυγες πρώτης γενιάς «δεν μπόρεσε να μάθει πράγματα», όπως λέει στο pontosnews.gr.
Έτσι, με αφορμή μια εκδρομή στον Πόντο που έγινε το 2019, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες, τις οποίες θα απεικόνιζε σε έναν χάρτη. Πράγματι το ταξίδι έγινε, όμως ο Θεοχάρης Ταστσιόγλου κατά την επιστροφή κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος ήταν, καθώς ο χάρτης που τελικά έφτιαξε παρουσίαζε… κενά μιας και στο πρώτο του ταξίδι δεν μπόρεσε να επισκεφθεί όσα μέρη ήθελε.
Το 2021 κανόνισε ένα δεύτερο ταξίδι, αλλά η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδια, τα οποία έμελλε να ολοκληρωθούν το περασμένο καλοκαίρι. Δεν ήταν όμως εύκολη απόφαση, καθώς με αφορμή το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων που τοποθετήθηκε στην Κω υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα από την Τουρκία που δημιούργησαν μια εύλογη ανησυχία. Ο Θεοχάρης Ταστσιόγλου συζήτησε με τον πρόεδρο του «Ξενιτέα» Χαράλαμπο Ναβροζίδη το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη συμμετοχή του. Ωστόσο μία μέρα αργότερα ο κύβος ερρίφθη.
Το ταξίδι έγινε και αφιερώθηκε στους προγόνους του, τους παππούδες και τις γιαγιάδες από τα χωριά Γαραμαχμούρ της Αμάσειας και Καρατσάμ που βρίσκεται στο δρόμο από Αμάσεια προς Σαμψούντα, αλλά και σε όσους πέθαναν στο δρόμο προς τη μητέρα Ελλάδα.
Πλέον τα 15-18 κιλά χώμα έφερε πίσω έπρεπε να γίνουν ένας νέος χάρτης, διανθισμένος με φωτογραφίες. Χώμα από την πατρίδα μπήκε και στα θεμέλια του μνημείου της Κω.
«Πιστεύω πως αυτό που έκανα το χρωστούσα στους προγόνους μου, σε όλες αυτές της ψυχές που έφυγαν άδικα και στον εαυτό μου πήγα με έναν και μόνο σκοπό και νομίζω πως τα κατάφερα», δήλωσε.
Οι χάρτες έγιναν δύο· ο ένας βρίσκεται στα γραφεία του «Ξενιτέα», ο άλλος στο σπίτι του Θεοχάρη Ταστσιόγλου. Το χώμα έχει σκεπαστεί με υγρό γυαλί, ενώ τοποθετήθηκε και πλέξιγκλας όπου αναγράφονται οι περιοχές.