Την εκτίμηση ότι θα βρεθεί ένας δίαυλος συνεννόησης με την Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του με τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακάρια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας την τρέχουσα χρονιά, αλλά και την αναβάθμιση της χώρας μας.
«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ηπειρωτική χώρα κι όχι η τουρκική ηπειρωτική χώρα για τα ελληνικά νησιά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την περίπτωση της Κύπρου; Αν περιορίσουμε τη συζήτηση στα ουσιώδη ζητήματα, ναι μπορούμε να βρούμε λύσεις» κατέληξε.
Ανάπτυξη της τάξης του 2% και μεταναστευτικό
«Αναμένω ανάπτυξη περίπου της τάξης του 2% και όχι του 1% το 2023. Και μπορεί να έχουμε και θετική έκπληξη με υψηλότερο ποσοστό. Αλλά αυτό που θεωρώ ακόμα πιο σημαντικό είναι οι αριθμοί στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων. Είχαμε χρονιά ρεκόρ το 2021 και νέο ρεκόρ το 2022» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η μείωση του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν η ταχύτερη σε σύγκριση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο κυβερνητικό έργο στο θέμα του μεταναστευτικού. «Το προσφυγικό έγινε μεγάλο θέμα για την Ελλάδα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση υιοθέτησε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων», είπε και πρόσθεσε ότι «μειώσαμε τις ροές περί το 90%» και αναφερόμενος στη Λέσβο σημείωσε ότι «όταν αναλάβαμε την εξουσία, εκεί υπήρχαν 25.000 μετανάστες, τώρα περί τους 1.000».
Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ παρέλαβε μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε από τον λαϊκισμό, είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν «κάποια στιγμή την άνοιξη» περιέγραψε τον εαυτό του ως κεντροδεξιό, λέγοντας ότι η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και την καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας, και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Συναντήσεις
Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intel Πάτρικ Γκέσλινγκερ, στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού, κατά την οποία εξετάστηκαν οι προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επενδύει στην ανάπτυξη υποδομών που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τον ρόλο της ως κόμβου για την εισροή ενέργειας στη νότια Ευρώπη, αλλά και ως πυλώνα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής, περιλαμβανομένης της Μολδαβίας.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ Κλάους Σβαμπ.