Στο τέμπο με το οποίο έκλεισε το 2022 συνεχίζει η τουρκική ηγεσία, με τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου (όπως έχει χθες μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του), Χουλουσί Ακάρ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχουν αναλάβει το… έργο των προκλητικών δηλώσεων για τα ελληνοτουρκικά. Ζητούμενο για την Άγκυρα παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ η Αθήνα κατηγορείται για προκλητικές ενέργειες.
Όλα αυτά γίνεται στο δρόμο προς τις προεδρικές κάλπες. Όπως ανακοινώθηκε, οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξυπνά «μνήμες Μέντερες».
Απαντώντας στις αιτιάσεις, ελληνικές διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι οι τουρκικές κατηγορίες «ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές λένε χαρακτηριστικά: «Οι πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολό τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».
Επίσης, η ελληνική διπλωματία απορρίπτει στο σύνολό τους και τις υποτιθέμενες κατηγορίες περί «ελληνικών προκλητικών ενεργειών».
Μάλιστα, οι πηγές σημειώνουν ότι εκτοξεύονται από μια χώρα «η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα».