Τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων ηγετών αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ζήτησε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Αυτό που χρειάζεται είναι «ένα δικαστήριο που μπορεί να ερευνήσει τη ρωσική ηγεσία και να τους δικάσει», είπε η Μπέρμποκ σε ομιλία στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου στη Χάγη, όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Η ουκρανική κυβέρνηση ανησυχεί εύλογα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να διωχθεί για την επιθετικότητά της, τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να αναλάβει μόνο υποθέσεις στις οποίες ο ενάγων και ο εναγόμενος είναι μέλη του Δικαστηρίου ή μια υπόθεση παραπεμφθεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας (ΣΑ) του ΟΗΕ.
Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεδομένου ότι, ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, έχει το δικαίωμα βέτο, πιθανότατα θα εμποδίσει οποιαδήποτε παραπομπή στο ΔΠΔ.
«Συζητήσαμε να συνεργαστούμε με την Ουκρανία και τους εταίρους μας για την ιδέα της σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα επίθεσης κατά της Ουκρανίας», ανέφερε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε να αντλήσει τη δικαιοδοσία του από το ουκρανικό ποινικό δίκαιο.
Αυτό θα μπορούσε να συμπληρωθεί με διεθνή στοιχεία «σε μια τοποθεσία εκτός της Ουκρανίας, με οικονομική υποστήριξη από εταίρους και με διεθνείς εισαγγελείς και δικαστές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η νομιμότητα», είπε.
Η Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία έχουν υποστηρίξει δημοσίως την ιδέα σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου.
Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης στόχευσης Ουκρανών αμάχων, με χιλιάδες από τους οποίους να έχουν σκοτωθεί.
Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, ωστόσο, προειδοποίησε για την πιθανότητα νομικού κατακερματισμού, σημειώνοντας ότι το ΔΠΔ έχει στην πραγματικότητα την καλύτερη θέση για δίκες που αφορούν εγκλήματα επίθεσης, καθώς τα κράτη μέλη του θα μπορούσαν να διορθώσουν «κενά που λέγεται ότι υπάρχουν».
Στο ίδιο κλίμα και η Σουηδία
Η Σουηδία καταδίκασε σήμερα τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές και στόχους αμάχων, περιλαμβανομένης μίας επίθεσης σε πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο, σύμφωνα με δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Η σουηδική κυβέρνηση καταδικάζει με τους πιο ισχυρούς όρους τις συνεχιζόμενες, συστηματικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων, στόχων αμάχων και κρίσιμων υποδομών, περιλαμβανομένης της επίθεσης του Σαββάτου σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο», δήλωσε ο Κρίστερσον.
«Εκείνοι που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Σουηδία είναι σε «καλή θέση» όσον αφορά τη διαδικασία για να εξασφαλίσει την έγκριση της Τουρκίας στο αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία επιδιώκει την έγκριση της Τουρκίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού υπέβαλε αίτηση για να γίνει μέλος πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Άγκυρα έχει πει πως η Σουηδία πρέπει να λάβει σαφέστερη θέση απέναντι σε αυτούς που χαρακτηρίζει τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές, καθώς και την οργάνωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.