Η Γερμανία έχει δύο κύριες υπηρεσίες πληροφοριών. Η μια ασχολείται με τη συλλογή πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας και η άλλη στο εξωτερικό. Οι ρόλοι τους είναι απολύτως διακριτοί και η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (BND – Bundesnachrichtendienst) απαγορεύεται αυστηρώς να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός συνόρων.
Όσον αφορά στην άλλη υπηρεσία, ονομάζεται Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV – Bundesamt für Verfassungsschutz) και διαθέτει παραρτήματα στα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Κάθε χρόνο παρουσιάζει τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της υπό μορφή εκθέσεων, για κάθε θέμα.
Πρόσφατα στην ιστοσελίδα της BfV αναρτήθηκε έκθεση που αφορά τη δράση των εθνικιστικών οργανώσεων της Τουρκίας στη Γερμανία, περίληψη της οποίας δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle Turkish. Παρατίθεται μέρος της σχετικής αναφοράς, με την παρατήρηση ότι αποφεύγεται η αναφορά στη σχέση των τουρκικών ρατσιστικών νεοφασιστικών οργανώσεων με τις τουρκικές διπλωματικές υπηρεσίες και την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ενώ υπάρχει συσχέτιση με κόμματα της Τουρκίας.
Απόσπασμα από την έκθεση της BfV
Γερμανία: Οι Τούρκοι εθνικιστές αποτελούν απειλή για την εσωτερική ασφάλεια
Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού, γνωστή ως Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος – BfV, χαρακτηρίζει την παρουσία των Τούρκων εθνικιστών στη χώρα ως «απειλή για την εσωτερική ασφάλεια». Στην έκθεση που δημοσίευσε εξετάζει επίσης τις δομές στις οποίες είναι οργανωμένοι οι Τούρκοι εθνικιστές.
Ενώ οι επιπτώσεις της πρόσφατης δολοφονίας του Σινάν Ατές (Sinan Ateş), πρώην επικεφαλής της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocakları), συνεχίζονταν στην Τουρκία, αυτή η έκθεση για το τουρκικό Εθνικιστικό Κίνημα στη Γερμανία τράβηξε την προσοχή.
Σύμφωνα την Deutsche Welle Turkish, στο κείμενο με τίτλο «Τουρκική ακροδεξιά στη Γερμανία», η τάση βίας στο εθνικιστικό κίνημα είναι σημαντικό θέμα από την άποψη της εσωτερικής ασφάλειας στη Γερμανία και χαρακτηρίζεται ως απειλή.
Ιδεολογία ακροδεξιά ρατσιστική με στοιχεία αντισημιτισμού
«Η ακροδεξιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη στη Γερμανία», αναφέρει η BfV, προσθέτοντας: «Το ιδεολογικό φάσμα του κινήματος κυμαίνεται από τον εθνικιστικό κεμαλισμό έως τους ισλαμιστές. Η ιδεολογία περιλαμβάνει υπερβολικά εθνικιστικά στοιχεία καθώς και αντισημιτικά και ρατσιστικά ακροδεξιά στοιχεία».
Με την επισήμανση για τον παντουρκικό στόχο του «Τουράν» των Γκρίζων Λύκων και ότι οι εθνικιστές βλέπουν τον τουρκισμό ως «ανώτερη εθνικότητα και πολιτισμό», σημειώνεται: «Αυτό το ιδανικό της ανωτερότητας συνοδεύεται από τον εξευτελισμό όσων θεωρούνται ότι είναι αντιτούρκοι, όπως οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, οι Εβραίοι, οι Κούρδοι ή οι ΗΠΑ».
Στην ανάλυση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος υπογραμμίζεται ότι όσοι υποστηρίζουν το Εθνικιστικό Κίνημα έχουν αυτές τις «εχθρικές αντιλήψεις» και τονίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς να πάρουν τα όπλα και επίσης δείχνουν τάση προς τη βία.
Αναφέροντας ότι ορισμένες από αυτές τις ενώσεις είναι οργανώσεις υπερεθνικιστικών τουρκικών κομμάτων στο εξωτερικό, προστίθεται: «Οι ενώσεις δημιουργούν ένα διχαστικό κλίμα, διαδίδοντας την ιδεολογία «των Γκρίζων Λύκων» και ενθαρρύνουν τον τουρκικό εθνικισμό, ο οποίος περιλαμβάνει ακροδεξιά στοιχεία».
Στην ανάλυση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος τα άτομα αυτά, ως επί το πλείστον νέοι, χαρακτηρίζονται πιο επιθετικά προς τα έξω, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των social media, προκαλούν εχθρότητα προς αυτούς που θεωρούν ως «εχθρό» και τους προσβάλλουν χαρακτηρίζοντάς τους «εχθρούς του τουρκισμού».
Οι τουρκικές υπερεθνικιστικές οργανώσεις
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι υπερεθνικιστές, που ονομάζονται επίσης Γκρίζοι Λύκοι, έχουν περίπου 11.000 υποστηρικτές στη Γερμανία και η πλειονότητά τους είναι οργανωμένοι κάτω από τη στέγη τριών κύριων ενώσεων.
Πρόκειται για την Ομοσπονδία Γερμανικών Δημοκρατικών Εθνικιστικών Τουρκικών Ενώσεων (ADÜTDF) με 7 χιλιάδες μέλη, την Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκικών-Ισλαμικών Ενώσεων (ATİB) με 1200 μέλη και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Τάξης του Κόσμου (ANF) με 1.200 μέλη.
Μετριοπαθείς εξωτερικά, ακροδεξιοί στην πραγματικότητα
Τα μέλη των συλλόγων, κατά τη γερμανική ανάλυση, αποφεύγουν συνειδητά τη χρήση των εθνικιστικών συμβόλων, προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους γερμανικούς νόμους, να μην εγκληματούν και να μην προκαλούν τους αντιπάλους τους και τονίζεται ότι τα «υπερεθνικιστικά σωματεία προσπαθούν να δείχνουν προς τα έξω ότι τα μέλη τους είναι μετριοπαθείς, κρύβοντας έτσι την πραγματική τους ταυτότητα»
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι αθλητικές, μουσικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αυτών των συλλόγων φαινομενικά δεν έχουν εξτρεμιστικό χαρακτήρα, ωστόσο «με τέτοιες δραστηριότητες προσπαθούν να συσπειρώνουν τον κόσμο και στη συνέχεια τα μέλη τους υιοθετούν ακροδεξιά ιδεολογία στο πέρασμα του χρόνου».
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, με βάση την ανάλυση, ανάμεσα στα μέλη των υπερεθνικιστικών οργανώσεων υπάρχει σχεδόν άνευ όρων πίστη στο τουρκικό κράτος και τη σημερινή ηγεσία του.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκκλήσεις στη Γερμανία για απαγόρευση του εθνικιστικού κινήματος και των ενώσεων του. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα σε αυτό το θέμα.