Νέο συλλαλητήριο, στην Αλεξανδρούπολη αυτήν τη φορά, διοργανώνουν παλιννοστούντες, κυρίως από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Στόχος τους να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι συνεχίζουν να δέχονται καθημερινό τηλεφωνικό «βομβαρδισμό» από τράπεζες και funds που, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποί τους στο pontosnews.gr, τους ζητούν να αποπληρώσουν εφάπαξ χιλιάδες ευρώ που οφείλουν από στεγαστικά δάνεια, τα οποία πήραν κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Αν δεν αποπληρώσουν άμεσα τις συνολικές οφειλές τους, απειλούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους και οι οικογένειές θα βρεθούν στο δρόμο.
Η κινητοποίηση έχει κεντρικό σύνθημα «Ολική διαγραφή των οφειλών από τα στεγαστικά δάνεια» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.
Αναμένεται να συμμετάσχουν παλιννοστούντες από τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Κατερίνη και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Αντίστοιχα συλλαλητήρια, με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων παλιννοστούντων, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε Κομοτηνή και Ξάνθη.
«Αν τράπεζες και funds υλοποιήσουν τις απειλές τους, σε κάθε πόλη της Βόρειας Ελλάδας κατά μέσο όρο 300 με 400 οικογένειες παλιννοστούντων θα βρεθούν στο δρόμο. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν άλλες αρκετές χιλιάδες οικογένειες που ζουν στη Θεσσαλονίκη», τονίζει στο pontosnews.gr ο Τζώνυ Μαγδαλίδης από την Κομοτηνή, εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων.
Όπως λέει, ένας πολύ μεγάλος αριθμός παλιννοστούντων επέλεξε να εγκατασταθεί στη Θράκη, προκειμένου να ενισχύσει δημογραφικά το χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής.
«Επειδή εγκατασταθήκαμε στην ακριτική περιοχή της Θράκης, από τα συνολικά 60.000 ευρώ που είχαμε πάρει τότε ως στεγαστικό δάνειο με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, τα περίπου 40.000 ευρώ αποτελούσαν ειδικό πακέτο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το ειδικό πακέτο αποτελούσε επιδότηση από την Πολιτεία και όχι δανειοδότηση», λέει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.
Ανεργία και απειλές
Ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παλιννοστούντων, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας που μαστίζει τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.
«Ένας πολύ μεγάλος αριθμός παλιννοστούντων είναι μακροχρόνια άνεργοι. Ιδίως στη Θράκη η μαζική αποβιομηχάνιση έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των παλιννοστούντων. Θα φέρω ως παράδειγμα την Κομοτηνή. Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, κάθε μέρα δημιουργούνταν ατέλειωτες ουρές από αυτοκίνητα εργαζομένων που μετακινούνταν προς και από τη βιομηχανική περιοχή. Πλέον βιομηχανία στην περιοχή μας ουσιαστικά δεν υπάρχει και η βιομηχανική περιοχή αποτελεί μία τεράστια… έρημο. Παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας η εικόνα σε αυτήν», σημειώνει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως, ξεπερνούν κάθε όριο οι απειλές που δέχονται καθημερινά από τράπεζες και funds οι οφειλέτες παλιννοστούντων.
«Μετά από την πρώτη καραντίνα εξαιτίας του κορονοϊού ξεκινήσαμε να δεχόμαστε ένα… “βομβαρδισμό” τηλεφωνημάτων από τράπεζες και funds. Ακόμα και τη νύχτα μας παίρνουν τηλέφωνο και μας απειλούν. Μας λένε “φύγε από το σπίτι σου”, “τελείωνε και άδειασέ το” και πολλά άλλα. Τηλεφωνήματα γίνονται καθημερινά στα σταθερά και τα κινητά μας τηλέφωνα, χωρίς να έχουν καμία διάθεση να συζητήσουμε το ζήτημα, ώστε να βρεθεί κάποια λύση. Είναι θρασύτατοι και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Μας ζητάνε να ξεχρεώσουμε άμεσα ολόκληρο το ποσό της οφειλής, αλλιώς θα μας πάρουν τα σπίτια. Πώς θα μπορέσουν να βρουν άνεργοι 15.000 ευρώ, 20.000 ευρώ ή και περισσότερα; Ακόμα και όσοι καταφέρνουν και δίνουν κάποια χρήματα, για να αποπληρώσουν την οφειλή τους, εξακολουθούν να δέχονται απειλές, σε περίπτωση που καθυστερήσουν δυο-τρεις ημέρες», προσθέτει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.
«Θέλουμε να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»
Τέλος, ο ίδιος, μέσω του pontosnews,gr, απευθύνει έκκληση σε νομικούς, προκειμένου να τους υποστηρίξουν, ώστε να φτάσουν μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
«Κινούμαστε ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και οποιαδήποτε οργάνωση. Είμαστε απλοί άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι χωρίς νομική υποστήριξη δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Γι’ αυτό ζητάμε υποστήριξη, από όσους μπορούν να προσφέρουν νομική βοήθεια, προκειμένου να φτάσουμε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση μας υποσχέθηκε στέγη και εργασία», τονίζει ο Τζώνυ Μαγδαλίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης