Δύο χρόνια παραπάνω θα πρέπει να εργάζονται οι Γάλλοι ώστε να βγουν στη σύνταξη, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. Το σχέδιο ήδη έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις, και ως εκ τούτου αναμένεται να δοκιμάσει την προεδρία Μακρόν.
Στο προωθούμενο νομοσχέδιο η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά από τα 62 στα 64 χρόνια, καθώς θα προστίθενται τρεις μήνες το χρόνο μέχρι το 2030.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa δείχνει ότι 4 στους 5 ερωτηθέντες Γάλλους εκφράζουν την αντίθεσή τους, σε μια περίοδο μάλιστα που πολλοί ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση του κόστους διαβίωσης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα οκτώ μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα αποφάσισαν γενική απεργία στις 19 Ιανουαρίου.
Η αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης ήταν βασικός άξονας της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν όταν εξελέγη πρόεδρος το 2017. Όμως η πρώτη απόπειρα διακόπηκε το 2020, καθώς η κυβέρνηση αγωνιζόταν να περιορίσει την πανδημία.
«Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος εγείρει ερωτηματικά και φόβους στους Γάλλους», είπε η Ελιζαμπέτ Μπορν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία.
Εκτός από τη «μάχη» με τα συνδικάτα, πρόεδρος και πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσουν μάχη και στο Κοινοβούλιο, καθώς δεν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Βέβαια, ορισμένες παραχωρήσεις στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους (LR) έχουν φέρει ψήφους στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Έχοντας μια από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, η Γαλλία δαπανά σε συντάξεις περισσότερα από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες, περίπου το 14% της οικονομικής παραγωγής της, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, από αυτή τη μεταρρύθμιση το κέρδος θα είναι 17,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.