Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού στη Λέσβο, μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα στις 09:38 στο νησί.
Ειδικότερα, στοιχεία όπως η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, η πάροδος 150 χρόνων από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό, αλλά και η βοή των τελευταίων ημερών που τρομάζει τους κατοίκους, προβληματίζουν τους επιστήμονες, που εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη του φαινομένου.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος σεισμός, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μόλις πέντε χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Μήθυμνας, σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση των 4,9 βαθμών το περασμένο Σάββατο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βοές εκδηλώνονται κυρίως σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών.
Πρόκειται για μικρά σπασίματα οφιολιθικών πετρωμάτων που αντιστοιχούν σε πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται, ωστόσο παράγονται παρατεταμένοι ήχοι που προκαλούν φόβο.
Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η διάρκεια του σεισμού, αν ξεπερνά τα 10 δευτερόλεπτα, τότε πρόκειται για ισχυρή δόνηση.
Δεν αποκλείει μεγαλύτερη δόνηση ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Επιφυλακτικός παραμένει και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το εάν ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το Σάββατο στη Λέσβο ήταν ο κύριος ή όχι.
«Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις» τόνισε.
«Πάντα στην επιστήμη υπάρχει το αλλά. Το 4,9 έχει ένα σφάλμα 0,1 και το 4,8 έχει ένα σφάλμα 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος να θεωρηθεί ο σημερινός, δηλαδή ως ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά» σημείωσε χαρακτηριστικά
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ακόμα ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867.
«Μάλλον δεν είναι αυτό. Είναι ένα άλλο ρήγμα λίγο δυτικότερα και περίπου υπο-παράλληλο με μικρότερες διαστάσεις, που σημαίνει ότι έχει μικρότερο δυναμικό, οπότε και να μεγαλώσει το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει εκείνο το μεγάλο μέγεθος που είχε ο φοβερός σεισμός του 1867. Από την άλλη μεριά, δεν παύει να είναι ένα ρήγμα, παρόλο που δεν το ξέρουμε αυτό καλά. Γνωρίζουμε καλύτερα του 1867, παρά αυτό που ενεργοποιήθηκε τώρα» κατέληξε.
Κλειστά και αύριο τα σχολεία
Με τις αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτίρια του δήμου να συνεχίζονται, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου. Ας σημειωθεί ότι ρηγματώσεις από το σημερινό σεισμό εμφανίστηκαν στην εσωτερική τοιχοποιία του σχολείου του χωριού Συκαμνιά.
Λόγω των κατολισθήσεων στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου, για προληπτικούς λόγους, απευθύνεται σύσταση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς τους δημότες, να αποφεύγονται, τουλάχιστον τις επόμενες ώρες, οι άσκοπες οδικές μετακινήσεις, κυρίως στο δίκτυο Λεπετύμνου, Αργένου, Σκαμιάς, Πελόπης. Αν και δεν έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, σοβαρές ζημιές, η σεισμική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις, είναι πιθανό να προκαλέσουν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Να σημειωθεί ότι έχουν διαπιστωθεί κατολισθήσεις και το φαινόμενο έγινε εντονότερο σήμερα, σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου.