Το ενδεχόμενο να προμηθεύσει για πρώτη φορά άρματα μάχης στην Ουκρανία εξετάζει η Βρετανία, προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News, το οποίο δεν κατονόμασε τις πηγές του.
«Εδώ και μερικές εβδομάδες» διεξάγονται συζητήσεις για την παράδοση του βασικού άρματος μάχης Challenger 2 του βρετανικού στρατού στην Ουκρανία, ανέφερε το βρετανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο μια δυτική πηγή με γνώση των συνομιλιών.
Η χορήγηση στο Κίεβο αρμάτων μάχης θα αποτελέσει μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για το θέμα, σύμφωνα με το Sky News.
Το βρετανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε μια μη κατονομαζόμενη πηγή, η οποία που τόνισε ότι το Λονδίνο ενδέχεται να προσφέρει περίπου 10 άρματα μάχης Challenger 2.
Το Challenger 2 είναι ένα άρμα μάχης που έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται σε άλλα άρματα μάχης και χρησιμοποιείται από τον βρετανικό στρατό από το 1994. Έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο και στο Ιράκ, σύμφωνα με τον βρετανικό στρατό.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται με τους δυτικούς συμμάχους για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα λάβει τη στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεται.
«Τα άρματα μάχης μπορούν κάλλιστα να είναι μέρος αυτής και η προέλευσή τους, ποιοι σύμμαχοι τα παρέχουν, είναι κάτι για το οποίο, φυσικά, εργαζόμαστε σε συντονισμό μεταξύ μας», είπε ο Κλέβερλι, έπειτα από συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του.
Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 200 οπλισμένα οχήματα και τεχνογνωσία μάχης.
Our commitment to Ukraine 🇺🇦 remains steadfast and we will match or exceed last year’s military support in 2023.
We have provided over 200 armoured vehicles to date, including Stormer armed with Starstreak missiles, Husky, Wolfhound, Spartan, Mastiff and M113.
🎬 Spring 2022 pic.twitter.com/24BC0eg110
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) January 9, 2023
Το Κίεβο θέλει ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Rosatom
Το Κίεβο αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριλάβει τη ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosatom στον επόμενο γύρο των κυρώσεών της αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.
Ο Σμίχαλ δήλωσε ότι ύστερα από συνομιλίες στο Κίεβο με τον Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας θα υποστεί κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 10 και πλέον μήνες.
Η Ρωσία έχει υπό την κατοχή της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον περασμένο Μάρτιο και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα τον περασμένο Οκτώβριο μεταφέροντας τον έλεγχο του εργοστασίου από την ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom σε θυγατρική της Rosatom. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η κίνηση ισοδυναμεί με κλοπή.
«Εργαζόμαστε ενεργά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να παράσχουμε στήριξη σε τέσσερις τομείς: την αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, την προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, τις ευκαιρίες για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο Σμίχαλ σε μήνυμά του στο Telegram.
«Αναμένουμε ότι το 10ο πακέτο (κυρώσεων της ΕΕ) θα περιλαμβάνει περιορισμούς σε βάρος της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας, ειδικότερα της Rosatom. Ο επιτιθέμενος πρέπει να τιμωρηθεί για τις επιθέσεις κατά της ενεργειακής βιομηχανίας της Ουκρανίας και τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.
Αν και η ΕΕ έχει προοδευτικά αυστηροποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έχει επιβάλει άμεσα κυρώσεις στη Rosatom.
Ο Σμίχαλ δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο Τίμερμανς, ο επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ, συμφώνησαν ότι η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα βασίζεται σε «πράσινες» αρχές. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Τίμερμανς για την πρωτοβουλία να ξεκινήσει στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ στον «τομέα των ανανεώσιμων αερίων» χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.