Οι καριόκες συγκαταλέγονται σίγουρα στα γλυκά στα οποία δύσκολα αντιστέκεται κάποιος – ως εκ τούτου είναι το ιδανικό κέρασμα για κάθε γιορτή. Παράλληλα είναι κι ένα γλυκό πολύ εύκολο να φτιαχτεί στο σπίτι, ακόμα και από… αρχάριους ζαχαροπλάστες!
Το pontosnews.gr επέλεξε να παρουσιάσει την εκδοχή του Άκη Πετρετζίκη, ο οποίος δίνει και μια πολύ χρήσιμη συμβουλή:
Αντί για τα μπισκότα πτι-μπερ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μας βρίσκεται στο σπίτι, π.χ. κέικ, άλλου τύπου μπισκότα, ή –γιατί όχι;– ακόμα και μελομακάρονα.
Αυτοσχεδιάστε, λοιπόν (ακόμα και στους ξηρούς καρπούς που θα χρησιμοποιήσετε), και φτιάξτε τις καριόκες της επιλογής και του γούστου σας!
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. καρύδια |
220 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ (ή ότι άλλο προτιμάμε) |
120 γρ. βούτυρο |
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας |
150 γρ. ζαχαρούχο γάλα |
10 γρ. κονιάκ |
15 γρ. κακάο |
350 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη |
1 κ.σ. μέλι |
1 κ.γ. κοφτό κανέλα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Στο μούλτι βάζουμε τα μπισκότα και τα καρύδια, και τα χτυπάμε. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη, αλλά να μείνουν κάποια κομμάτια.
- Αδειάζουμε το μίγμα του μούλτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ζαχαρούχο, την κανέλα, το κακάο, το κονιάκ, τη βανίλια και το μέλι.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Πιέζουμε το μίγμα με τα χέρια ώστε να σφίξει και το τοποθετούμε σε μια διάφανη μεμβράνη.
- Με τα χέρια μας το απλώνουμε ώστε να πάρει σχήμα σαν σαλάμι και το τυλίγουμε στη μεμβράνη.
- Ανοίγουμε δύο μεμβράνες παράλληλα, να ακουμπάνε μεταξύ τους και τοποθετούμε το σαλάμι.
- Τυλίγουμε πολύ σφιχτά στις μεμβράνες.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στην κατάψυξη για 60΄.
- Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες 1 εκ.
- Παίρνουμε κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι ή μια τσιμπίδα και βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Αφαιρούμε και βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα.
- Από τη στιγμή που το σαλάμι μας είναι παγωμένο, θα κρυώσει και θα σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα. Εναλλακτικά μπορούμε να τις βάλουμε στο ψυγείο.
- Τυλίγουμε μία-μία σε αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε.