Διπλό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήμερα των Θεοφανίων από το ακριτικό νησί της Γαύδου όπου παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, σε μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό, αφού είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται το νησί μετά τον Κώστα Σημίτη το 1996 και μόλις ο δεύτερος ιστορικά που πραγματοποιεί μια τέτοια επίσκεψη.
«Το πρώτο μήνυμα αφορά την προσήλωση της κυβέρνησής μας στη στήριξη όλων των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Προσέθεσε ότι το δεύτερο μήνυμα είναι ευρύτερο και ανέφερε: «Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας».
Επεσήμανε ακόμη ότι δυτικά από τη Γαύδο έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει.
»Καλώ και εδώ, από την Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους κατοίκους της Γαύδου και σημείωσε ότι η ζωή στο ακριτικό νησί σίγουρα δεν είναι εύκολη. «Οι Γαυδιώτισσες και οι Γαυδιώτες που επιλέγουν να παραμείνουν εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Και έχουμε μια υποχρέωση και εμείς να στηρίξουμε το δήμο σας και μέσα από την Περιφέρεια αλλά και μέσα από την κεντρική κυβέρνηση, έτσι ώστε τα λίγα, μικρά για εμάς αλλά για μεγάλα για εσάς, να μπορούν να γίνουν πράξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς τόπο. Η Γαύδος είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, προστατευμένη, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Και χρέος μας είναι να χαράξουμε έναν δρόμο αρμονικής ήπιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, στο οποίο υπηρετούν οκτώ στρατιώτες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν το χωριό Άμπελος, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει, να ανταλλάξει ευχές και να συζητήσει με την κ. Χριστίνη, μία εκ των γηραιότερων μόνιμων κατοίκων του νησιού.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του στο νησί ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης.
Υπενθυμίζεται ότι από την τουρκική πλευρά έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες οι απειλές με φόντο το ζήτημα των χωρικών υδάτων.
Μετά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προ ημερών επανέφερε το ζήτημα του casus belli, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, την Τρίτη είχε αναφέρει ότι «θα έχουν σοβαρές συνέπειες και αποτελέσματα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη» και τόνισε πως η Τουρκία «θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο και δεν θα δεχθεί με τίποτα οποιαδήποτε επέκταση έστω και ένα μίλι παραπάνω».