Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η δημόσια κηδεία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου 16ου στο Βατικανό. Η σορός του θα επιστραφεί τώρα στο εσωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για ιδιωτική λειτουργία και θα τοποθετηθεί μέσα σε ένα φέρετρο ψευδαργύρου πριν μπει σε ένα μεγαλύτερο ξύλινο φέρετρο.
Στη συνέχεια, ο Βενέδικτος θα ταφεί σε ένα τεράστιο υπόγειο νεκροταφείο ή κρύπτη κάτω από τη Βασιλική, γνωστή ως Σπήλαια του Βατικανού, όπου στεγάζονται οι τάφοι πολλών Παπών.
Τα λείψανά του θα τεθούν στο σημείο το οποίο αποτέλεσε τον χώρο ανάπαυσης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ πριν μεταφερθεί η σορός του μετά από την αγιοποίησή του το 2011.
Στην τελετή συμμετείχαν συνολικά 3.700 καθολικοί κληρικοί, ενώ από την Γερμανία, από την οποία καταγόταν ο εκλιπών ποντίφικας, έφτασαν στην Ρώμη δέκα επίσκοποι.
Την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι, από 35 χώρες του κόσμου. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των ιταλικών εβραϊκών αλλά και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο. Την χώρα μας, η πρεσβευτής στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ιταλίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας, ενώ παρόντες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν μεταξύ άλλων, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ και η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ. Την Γαλλία εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.
Με απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, οι σημαίες, σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, κυματίζουν σήμερα μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους.
Τα λόγια του Φραγκίσκου
Από το πρωί, ο τρούλος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ήταν καλυμμένος με ομίχλη, καθώς το φέρετρο του πρώην Πάπα Βενέδικτου βγήκε και τοποθετήθηκε στα σκαλιά που βλέπουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ακολούθησαν χειροκροτήματα από τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για την κηδεία και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος προήδρευσε της λειτουργίας, μεταφέρθηκε προς τους τους πιστούς σε αναπηρικό καροτσάκι και προσευχήθηκε για την ψυχή του προκατόχου του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τα τελευταία λόγια του Ιησού σε όλη την ομιλία «Πατέρα, στα χέρια σου παραδίδω το πνεύμα μου».
Είπε ότι οι πιστοί θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο για τον Βενέδικτο, λέγοντας: «Αντλώντας κουράγιο από τα τελευταία λόγια του Κυρίου και τη μαρτυρία ολόκληρης της ζωής του, εμείς, ως εκκλησιαστική κοινότητα, θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματά του και να εναποθέσουμε τον αδελφό μας στα χέρια του Ουράνιου Πατέρα».
Ο Πάπας είπε ότι τα πλήθη είχαν έρθει για να εμπιστευτούν τη ζωή του Βενέδικτου στον Θεό και να δείξουν αθάνατη αγάπη. «Θέλουμε να το κάνουμε αυτό με την ίδια σοφία, τρυφερότητα και αφοσίωση που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια. Βενέδικτε, πιστέ φίλε του Νυμφίου, είθε η χαρά σου να είναι πλήρης καθώς ακούς τη φωνή Του, τώρα και για πάντα» κατέληξε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στο τέλος της λειτουργίας λιβανίστηκε θυμίαμα πάνω από το φέρετρο, καθώς η χορωδία τραγούδησε «μακάρι οι άγγελοι να σε οδηγήσουν στον παράδεισο».
Λιγότεροι πιστοί από την προηγούμενη παπική κηδεία
Τις τελευταίες ημέρες πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον Επίτιμο Πάπα, Βενέδικτο 16ο ως στοχαστή και θεολόγο, ενώ περίπου 200.000 άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά για να προσκυνήσουν τη σορό του. Παράλληλα, αρκετοί ήταν αυτοί που ζήτησαν την «άμεση αγιοποίηση» του (santo subito).
Αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτή η κηδεία δεν είναι στην ίδια κλίμακα με την τελευταία παπική κηδεία, του Ιωάννη Παύλου Β’, το 2005.
Τότε, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι είχαν έρθει στη Ρώμη για την κηδεία, με 500.000 να παρακολουθούν την τελετή και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους να την παρακολουθούν ζωντανά σε οθόνες μέσα στην πόλη.
Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ο Βενέδικτος δεν ήταν καθιστός Πάπας όταν πέθανε, σε αντίθεση με τον στενό του φίλο Ιωάννη Παύλο Β’.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Βενέδικτος δεν αντιμετωπιζόταν με την ίδια στοργή με τον προκάτοχό του. Ήταν λόγιος και θαυμαζόταν πολύ για τα γραπτά του. Αλλά δεν είχε επικοινωνιακό χάρισμα και δεν ασκούσε την ίδια γοητεία με τον Ιωάννη Παύλο Β’, γεγονός που αντανακλάται στα μικρότερα πλήθη που παραβρέθηκαν στο Βατικανό.
Πηγές: BBC, AΠΕ-ΜΠΕ