Την πιστοποίησή του ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην ΕΕ διεκδικεί το γνωστό και λαχταριστό τρίγωνο Πανοράματος της Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών της πόλης Μάριος Παπαδόπουλος.
«Το προϊόν αυτό έχει τρία χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν τη δυνατότητά του να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ: ιστορικότητα, αφού παράγεται στο Πανόραμα από το 1956 με βάση την πρώτη επίσημη καταγραφή του, διασπορά παραγωγής στα ζαχαροπλαστεία και αναγνωρισιμότητα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
»Χθες καταθέσαμε τον φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο και αφού αυτός ελεγχθεί και γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις, θα προωθηθεί στην ΕΕ. Η διαδικασία απόκτησης του σήματος διαρκεί κατά μέσο όρο ένα με δύο χρόνια μετά την προώθηση του φακέλου, οπότε έχουμε δρόμο μπροστά μας», σημείωσε ο πρόεδρος της συντεχνίας, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 400 ζαχαροπλαστεία του νομού και φέτος γιορτάζει τα 170ά της γενέθλια.
Παγκοσμίου φήμης
Το τρίγωνο Πανοράματος αποτελεί μεν αδιάσπαστο μέρος του αυθεντικού γαστρονομικού DNA της Θεσσαλονίκης, αλλά η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της πόλης και φτάνει όχι μόνο στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Tον Φεβρουάριο του 2022 η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα σεφ Νταϊάν Κοχύλας έλεγε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι «η Θεσσαλονίκη αποκαλείται συχνά “γλυκειά μητέρα”» και η συντάκτις του άρθρου Ελίζ Μόρτον συμπλήρωνε ότι «με ένα τρίγωνο Πανοράματος στο χέρι, είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί».
Ο δε σεφ Ρικ Στάιν, γνωστός για τα γαστρονομικά «προσκυνήματά» του ανά την Ευρώπη, τα οποία παρουσιάζει στο BBC, όχι απλά φρόντισε να δοκιμάσει το γλύκισμα «με το τραγανό και χρυσαφένιο φύλλο, βουτηγμένο στο σιρόπι και γεμισμένο με κρέμα» στο προάστιο όπου γεννήθηκε η γλυκιά συνταγή το 1956, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, αλλά του αφιέρωσε και τη σελίδα 116 στο βιβλίο του «Rick Stein’s Long Weekends: Over 100 New Recipes from My Travels Around Europe».
Δεν είναι δε τυχαίο ότι «φιγουράρει» σε αφίσα με τίτλο «Το Αυθεντικό είναι αιώνιο», που εκδόθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στο πρόγραμμα AUTHENTICITIES του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την αγορά αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, στοχεύοντας στην πιστοποίηση της Θεσσαλονίκης ως πόλης «αυθεντικής.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται και στον επίσημο ιστοτόπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύουν τα προϊόντα που φέρουν τη σήμανση ΠΓΕ από κατάχρηση ή απομίμηση της καταχωρισμένης ονομασίας και εγγυώνται στους καταναλωτές την πραγματική προέλευσή τους. Διασφαλίζεται δε, ότι όλοι οι παραγωγοί της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής έχουν συλλογικά δικαιώματα επί του προϊόντος, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.