Πόσιμο νερό θα αναβλύσει και πάλι από την 2.000 ετών μνημειακή κρήνη που βρίσκεται στα Κίβυρα, την αρχαία ελληνική πόλη της Φρυγίας που το 23 μ.Χ. καταστράφηκε από σεισμό και αργότερα ξαναχτίστηκε με το όνομα Καισάρεια. Τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ήταν έδρα επισκόπου· σήμερα ανήκει στο νομό Μπούρντουρ της Τουρκίας (ελληνικά: Πολυδώριο) και βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη κωμόπολη Γκιόλχισαρ, στα όρια της Φρυγίας, της Πισιδίας, της Καρίας και της Λυκίας.
Οι ανασκαφές στα αρχαία Κίβυρα ξεκίνησαν το 2009 και έχουν ήδη δώσει εντυπωσιακά ευρήματα, όπως τα ρωμαϊκά λουτρά, τα μεγαλύτερα σε όλη την Ανατολία.
Για να ολοκληρωθεί η αναστήλωση της κρήνης χρειάστηκαν τέσσερις μήνες – προηγήθηκε ένα παρόμοιο εγχείρημα στην αρχαία Σαγαλασσό, την πόλη-οχυρό της Πισιδίας που σήμερα επίσης ανήκει στο νομό Μπούρντουρ.
Η κρήνη έχει δύο δεξαμενές. Για την αναστήλωσή της χρησιμοποιήθηκαν 150 αυθεντικά αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ 24 ογκόλιθοι κατασκευάστηκαν από τον ίδιο τύπο πέτρας. Στη 17μελή ομάδα των ειδικών συμμετείχαν αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, τα αρχαία Κίβυρα είναι γνωστά ως «πόλη των μονομάχων» και βρίσκονται στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά. Ο επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και καθηγητής Αρχαιολογίας Σουκρού Οζούντογρου δήλωσε στο Anadolu ότι σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν δύο τέτοιου είδους μνημειακές κρήνες που έχουν αποκατασταθεί, στα Κίβυρα και στη Σαγαλασσό.
Η συγκεκριμένη χτίστηκε μετά το 23 μ.Χ. Σε αυτήν οδηγεί ένα πέτρινο μονοπάτι που επίσης αποκαταστάθηκε. Η διάμετρός της είναι 15 μ. και το ύψος της πάνω από 8 μ. – εκτιμάται ότι βρισκόταν σε χρήση για περίπου 600-700 χρόνια.
«Θέλουμε να φέρουμε νερό από την αρχαία πηγή και ελπίζουμε να το καταφέρουμε τον Μάιο, ώστε η κρήνη να λειτουργήσει και πάλι» πρόσθεσε ο Σουκρού Οζούντογρου.