Εμφανίστηκαν για να φέρουν καλοτυχία και για να ξεσηκώσουν τον κόσμο… μέρες που είναι. Οι Μωμόγεροι ταξίδεψαν από το Θρυλόριο Κομοτηνής στη Χρυσούπολη Καβάλας τη δεύτερη ημέρα του χρόνου, για μια ακόμα αναβίωση του ποντιακού εθιμικού δρώμενου σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά την περίοδο του Δωδεκαημέρου, δηλαδή των ημερών από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα.
Ο θίασος των Μωμόγερων, τουλάχιστον στην εκδοχή που έχει επικρατήσει στο Θρυλόριο, πιστεύεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα και κάνει καλό… ποδαρικό στη νέα χρονιά.
Όπως εξήγησε μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στον ρ/σ Ράδιο Παρατηρητής η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, ουσιαστικά πρόκειται για ένα κατάλοιπο του αρχαίου θεάτρου δρόμου.
Στην παραλλαγή του Θρυλορίου, όπως ανέφερε, κεντρικό πρόσωπο είναι ο Κιτί Γοτσάς, ο γέρος με την καμπούρα και τη μάσκα που κρατά ένα μεγάλο κουδούνι και ένα μεγάλο ραβδί, και ο οποίος ουσιαστικά συμβολίζει το χρόνο που φεύγει.
Ακολουθεί ο Αράπης, ο οποίος εμφανίζεται ως ρωμαλέος νέος, ντυμένος με ζίπκα σε μαύρη απόχρωση, βαμμένο πρόσωπό και λεπτά κουδουνάκια ώστε ο ήχος να είναι πιο έντονος. Κρατάει δύο σπαθιά με τα οποία κυνηγάει τον Κίτι Γοτσά. Αυτός είναι σύμβολο του νέου χρόνου· τελικά θα επικρατήσει στη «μάχη» που γίνεται για τη νύφη, η οποία συμβολίζει τη φύση που επιθυμεί να αναγεννηθεί και να γονιμοποιηθεί.
Ο Κιτί Γοτσάς συνοδεύεται από τα παλικάρια του, 12 στον αριθμό όσοι και οι μήνες του χρόνου. Όλοι μαζί μπαίνουν από σπίτι σε σπίτι και κάνουν σαματά, ενώ ο Αράπης τους ακολουθεί κατά πόδας.
Ο θίασος του Θρυλορίου προσκλήθηκε στη Χρυσούπολη Καβάλας από το Σύλλογο Ποντίων Νέστου. Μάλιστα το τοπικό σωματείο αναβίωσε μια άλλη παραλλαγή των Μωμόγερων, και έτσι δύο διαφορετικά μπουλούκια συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και από εκεί μαζί περπάτησαν, χόρεψαν, πείραξαν και διασκέδασαν τον κόσμο περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους.
Επόμενος σταθμός των Μωμόγερων του Θρυλορίου αναμένεται να είναι η Δράμα.