Ένα θεατρικό αυτόνομο –ή μάλλον, ορθότερα προθεατρικό– είδος αποτελούσαν τα λαϊκά δρώμενα των Μωμόγερων που τελούνταν σ’ ολόκληρο το χώρο του Πόντου τα Καλαντόφωτα, το Δωδεκαήμερο δηλαδή από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα.
Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, ο προθεατρικός χαρακτήρας τους αποδεικνύεται από τον αυτοσχεδιασμό όσων συμμετέχουν στο δρώμενο, το οποίο με την παραλλαγή που αναβιώνει στα ποντιακά χωριά της Κοζάνης έχει εγγραφεί στο ευρετήριο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Ο θίασος των Μωμόγερων, ο οποίος βασίζεται κατά κύριο λόγο στον αυτοσχεδιασμό, στη σάτιρα, στο χορό και στην εορταστική διάθεση, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βγήκε και στους δρόμους της Καβάλας προκειμένου να… διώξει τον παλιό το χρόνο και να καλωσορίσει τον νέο.
Τα μέλη του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας προσκάλεσε ο Δήμος Καβάλας, ώστε με νταούλι και αγγείο, με τον παράξενο βηματισμό και τα ιδιαίτερα παραγγέλματα να παρασύρουν τους πάντες στο ρυθμό τους και να μοιράσουν ευχές για τη νέα χρονιά.
Μετά την περιήγηση τους στο κέντρο της πόλης, κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου πρόσφεραν ζεστό κρασί και πλούσια εορταστικά εδέσματα.