Με στόχο να τονιστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι η Γενοκτονία που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι κεμαλιστές αφορά όλον τον χριστιανικό πληθυσμό της καθ’ ημάς Ανατολής, Έλληνες Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες πραγματοποιούν για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα συνέργεια, διοργανώνοντας λαμπρές εκδηλώσεις στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, στη Θεσσαλονίκη.
Η διοργάνωση επιστημονικού συμποσίου και έκθεσης εικαστικών και φωτογραφίας, η πραγματοποίηση μεγάλου κυκλικού χορού, η σύμπραξη με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η ψηφιακή αποτύπωση των ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού και η προβολή της παραδοσιακής διατροφής του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής θα είναι μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν.
Επιπλέον θα παρουσιαστεί και η ζωή του 17χρονου Συμεών Ανανιάδη, αθλητή στίβου και μαθητή του «Κολεγίου Ανατόλια» της Μερζιφούντας, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους το 1921 στην Αμάσεια.
Στο εγχείρημά τους Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ) θα έχουν συνοδοιπόρους και συνδιοργανωτές την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την αντιδημαρχία Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, ομογενειακούς συλλόγους του εξωτερικού και το Σύλλογο Αποφοίτων του «Κολεγίου Ανατόλια», το οποίο αποτελεί συνέχεια αυτού που ίδρυσαν το 1886 Αμερικανοί ιεραπόστολοι στη Μερζιφούντα του Πόντου.
«Για πρώτη φορά θα γίνει μια τέτοια σύμπραξη για τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής, η οποία έχει διττή διάσταση. Από τη μια πλευρά θα συνδυαστούν η επιστημονική έρευνα, ο χορός, το τραγούδι και η γαστριμαργία, και από την άλλη θα δοθεί έμφαση στα έθιμα αλλά και την κοινωνικοπολιτική ζωή των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Για πρώτη φορά συνεργεί σε τέτοια κλίμακα ο προσφυγικός ελληνισμός. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ότι η Γενοκτονία αφορά το σύνολο των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής», τονίζει στο pontosnews.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου αναφερόμενη στο πρόγραμμα με τίτλο «Χορεία – Ήχοι αιώνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Μία ρίζα, τρεις πολιτισμοί. Πόντος – Μικρά Ασία – Θράκη».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει και αδελφοποίηση των τριών προσφυγικών ομοσπονδιών, σύμφωνα με τη Χριστίνα Σαχινίδου.
«Οι δράσεις έπρεπε να υλοποιηθούν μέσα στο 2022, όταν συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ωστόσο τώρα εκταμιεύτηκαν τα χρήματα από το υπουργείο Πολιτισμού. Δεν είμαστε εκπρόθεσμοι, αφού, άλλωστε, το 2023 υπογράφηκε η Συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι δράσεις. Θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, όμως οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, αφού το πρόγραμμα εξαρτάται και από τη διενέργεια των εκλογών», λέει η Χρ. Σαχινίδου.
Επιστημονική έρευνα και εικαστική έκθεση
Κατά την πρόεδρο της ΠΟΠΣ, το σύνολο των δράσεων αποτελεί πρόταση των τριών προσφυγικών ομοσπονδιών, την οποία κατέθεσαν στο πλαίσιο προκήρυξης του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορούσε εκδηλώσεις για το 2022 ως έτος Μικρασιατικής Καταστροφής.
Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό συμπόσιο, η Χριστίνα Σαχινίδου αναφέρει ότι θα ασχοληθεί με την πορεία των προσφύγων από το 1922 μέχρι σήμερα. «Θα λάβουν μέρος ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα φωτίσουν αθέατες πλευρές του εγκλήματος της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής», τονίζει. Κατά τη διάρκεια του επιστημονικού συμποσίου θα παρουσιαστεί και εικαστική έκθεση για την Καταστροφή της Σμύρνης, ο πυρήνας της οποίας δομείται από τρία έργα που αναπαριστούν την τραγωδία και αποτελούν σύνθεση μοντέρνας και παραδοσιακής τέχνης.
Η έκθεση, εκτός από το εικαστικό της μέρος, θα περιλαμβάνει και 50 φωτογραφίες προσώπων που βίωσαν το τραγικό γεγονός, καθώς και μοιραία έγγραφα της τότε ελληνικής κυβέρνησης που εμπόδισαν την έξοδο του άμαχου ελληνικού πληθυσμού από την περιοχή πριν από την Καταστροφή.
Ο κυκλικός χορός ενότητας και ειρήνης, και ο Μίκης Θεοδωράκης
Σε ό,τι αφορά το μουσικό σκέλος των εκδηλώσεων, η Χριστίνα Σαχινίδου στέκεται στη χορεία που θα διοργανωθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης: «η χορεία φέρνει στο προσκήνιο την πλατωνική διάσταση του κυκλικού χορού, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως θεμελιώδες στοιχείο εκπαίδευσης της νέας γενιάς. Έτσι, με τις παραδοσιακές φορεσιές μας και τους ήχους μας θα παρουσιάσουμε έναν κυκλικό χορό ενότητας και ειρήνης», σημειώνει.
Η μουσική εκδήλωση θα κορυφωθεί με τη συναυλία που θα δώσει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με ήχους από την καθ’ ημάς Ανατολή. «Θα παρουσιαστεί το έργο “Ασίκικο Πουλάκη” του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Μιχάλη Γκανά. Ο Μίκης είχε από την πλευρά της μητέρας του ρίζες από την Ιωνία. Στο συγκεκριμένο έργο συναντώνται οι ρίζες αυτές με την έμπνευση του Μίκη Θεοδωράκη», υπογραμμίζει η Χριστίνα Σαχινίδου.
Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων θα γίνει και η παρουσίαση της ψηφιακής αποτύπωσης ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού μέσω της πλατφόρμας greekdiasporaprojectseesox. Πρόκειται για επιστημονική εργασία και καταγραφή του πληθυσμού των ομογενών, των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολούνται κτλ.
Παραδοσιακή διατροφή
Από τη διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην παραδοσιακή διατροφή του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής. Μία από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα αφορούν την προβολή της.
«Σκοπός της δράσης είναι να αναδειχθούν γεύσεις και διατροφικές παραδόσεις του ελληνισμού των αλησμόνητων πατρίδων και με ποιους τρόπους αυτές επηρέασαν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.
»Θα αναδειχθεί η παράδοση, και τα προϊόντα που θα παρουσιαστούν, θα προκαλέσουν μνημονική έκρηξη. Παράλληλα, θα προτείνουμε και στους αποδήμους να παρουσιάσουν γεύσεις και εδέσματα των χωρών όπου ζουν. Όλη η δράση θα γίνει σε συνεργασία με γνωστούς σεφ. Φιλοδοξούμε σε τμήμα του χώρου της εκδήλωσης να γίνει και παρασκευή με παραδοσιακό τρόπο εδεσμάτων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη», αναφέρει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης