Μια ολόκληρη εποχή για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έκλεισε με το θάνατο του Πελέ. Ο βασιλιάς του αθλήματος νικήθηκε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και πέθανε σε ηλικία 82 ετών, όχι όμως προτού γνωρίσει την απόλυτη καταξίωση. Σύμφωνα με το περιοδικό Time είναι ένας από τους 20 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τη FIFA ο ποδοσφαιριστής του αιώνα, και σύμφωνα με την Ολυμπιακή Επιτροπή ο αθλητής του αιώνα.
Τα ρεκόρ που φέρουν το όνομά του πολλά, ένα όμως δύσκολα θα σπάσει στο άμεσο μέλλον, και δεν είναι άλλο από την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου τρεις φορές.
Την πρώτη φορά, σε ηλικία μόλις 17 ετών και 9 μηνών, ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τουρνουά της Σουηδίας, το 1958, όπου εντυπωσίασε σκοράροντας ακόμη και στον τελικό κόντρα στη διοργανώτρια ομάδα (5-2).
Το πρώτο γκολ που πέτυχε, στο 55ο λεπτό, και το οποίο που αύξησε τη διαφορά σε 3–1, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα εντυπωσιακότερα στην ιστορία όλων των Μουντιάλ.
Ήταν στενά μαρκαρισμένος από έναν αμυντικό, και υπήρχε ένας άλλος αμυντικός κοντά. Δέχτηκε ψηλή πάσα από τον Νίλτον Σάντος, έκανε κοντρόλ με το στήθος του κρατώντας τον πρώτο αμυντικό πίσω του και άφησε την μπάλα να πέσει στο έδαφος. Αυτή αναπήδησε μια φορά και μετά –καθώς δεύτερος αμυντικός τον έκλεισε– έκοψε την μπάλα σχεδόν κατευθείαν στον αέρα. Ο Πελέ έσκυψε έτσι ώστε όταν η μπάλα πέσει κάτω, να είναι ξεμαρκάριστος στη μέση της περιοχής, και μένοντας ελεύθερος να σουτάρει. Ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσει σε συνέντευξή του το 2014 ως το πιο αξέχαστο γκολ της καριέρας του.
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σουηδία το ’58; Δεν φαντάστηκα να κληθώ σε εκείνη την ηλικία. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι διαφορετικοί από τους Βραζιλιάνους [σ.σ: η πρώτη φορά που ο Πέλε έφυγε από τη Βραζιλία], όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο δεν υπήρχαν μαύροι. Δεν μπορώ να ξεχάσω το γκολ στον τελικό. Και σήμερα σκέφτομαι πόσο καλός ήταν ο Θεός με εμένα», είχε πει.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Χιλή και σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε τον δεύτερο τίτλο, αν κι ένας τραυματισμός στη βουβωνική χώρα στο δεύτερο ματς της διοργάνωσης τον ανάγκασε στη συνέχεια να μείνει στον πάγκο. Παρόλο που προσπάθησε, δεν μπορούσε να παίξει. Στον τελικό η Βραζιλία νίκησε με 3-1 την τότε Τσεχοσλοβακία.
Το 1970, στο Μεξικό έφτασε στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο και στην απόλυτη αποθέωσή του, σημειώνοντας μάλιστα το πρώτο από τα τέσσερα γκολ που η Βραζιλία πέτυχε στον τελικό, επικρατώντας με 4-1 της Ιταλίας.
Έτσι Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, περισσότερο γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Πελέ, εξακολουθεί μετά και την ολοκλήρωση του 22ου Μουντιάλ στο Κατάρ και τη νίκη του Λιονέλ Μέσι και της Αργεντινής να είναι ο «βασιλιάς» (και) των Παγκόσμιων Κυπέλλων.