Απόλυτα συνδεδεμένη με τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, η βασιλόπιτα συγκεντρώνει γύρω της οικογένειες και παρέες που ανταλλάσσουν ευχές και «κυνηγούν» την τύχη του φλουριού, ένα έθιμο που θεωρείται ότι συνδέεται με την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στη Καισάρεια της Μικράς Ασίας.
Για φέτος ο Σάββας Καρίπογλου δείχνει τον τρόπο για να μεταμορφωθεί εύκολα και γρήγορα η βασιλόπιτα που είτε θα φτιάξετε είτε θα αγοράσετε έτοιμη, τσουρέκι ή κέικ. Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε να υποδεχθείτε τη νέα χρονιά με μια χειροποίητη, η περσινή συνταγή που πρότεινε ήταν αρωματική και χωρίς μίξερ.
Για την κρέμα που θα αλλάξει τη βασιλόπιτα χρειάζονται 4 υλικά:
500 γρ. μασκαρπόνε |
200 γρ. κρέμα τυρί |
200 ml κρέμα γάλακτος |
250 γρ. μελομακάρονα (περίπου 6 τμχ) |
1. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ και χτυπάμε με σύρμα. Η κρέμα είναι έτοιμη μόλις ομογενοποιηθεί.
2. Μπορούμε να προσθέσουμε αλεσμένους ξηρούς καρπούς ή και ψιλοκομμένα κάστανα ή αποξηραμένα φρούτα.
3. Μπορούμε να αρωματίσουμε με βανίλια ή πικραμύδγαλο, ή με μπαχαρικά, όπως τζιντζερ, κανέλα, γαρίφαλο, μαστίχα, ακόμα και με ξύσμα από εσπεριδοειδή.
Σάββας Καρίπογλου