Στην αλλαγή του νόμου που προβλέπει την εκλογή τριών βουλευτών από την ομογένεια μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η διαδικασία εγγραφής των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους δεν εξελίσσεται καθόλου καλά.
Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις περίπου 3.500 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μόνο 2600-2700 εξ αυτών, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα υποβάθμισης της ισότητας της ψήφου, το οποίο εντοπίζεται σε δύο παράδοξα.
Αφενός κάποιοι βουλευτές από το Επικρατείας θα μπορούν να εκλεγούν με λιγότερους από 1.000 ψήφους ο καθένας και αφετέρου ένα εκλογικό σώμα μόλις 4.000 ψηφοφόρων θα μπορεί να εκλέγει τρεις βουλευτές.
Ωστόσο, για να περάσει αυτή η αλλαγή, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση πάει να διορθώσει ένα λάθος με ένα νέο λάθος». Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ψήφοι του οποίου είναι απολύτως αναγκαίες μετά το «όχι» της Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και ζητά να δοθεί τη δημοσιότητα η νομοθετική ρύθμιση και η συζήτηση να γίνει πάνω σε προσχέδιο νόμου και όχι σε διαρροές.
Το σχέδιο που φέρεται να μελετά το Μέγαρο Μαξίμου είναι θέσει όριο ψηφισάντων για την εκλογή βουλευτών από την ομογένεια.
Δηλαδή εάν ψηφίσουν 80.000 ή 100.000 Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγεται ένας βουλευτής, εάν ψηφίσουν 160.000 ή 200.000, να εκλέγονται δυο και αν ψηφίσουν 240.000 ή 300.000 να εκλεγούν τρεις.
Ωστόσο, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ούτε 4.000 αιτήσεις, είναι μάλλον βέβαιο ότι εφόσον ο νόμος αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση, τελικά δεν θα εκλεγεί κανένας βουλευτής από τους Έλληνες ομογενείς.
«Οι ομογενείς πρέπει να ψηφίζουν»
Οι Έλληνες της διασποράς θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές, δηλώνουν οι αναγνώστες της ομογενειακής εφημερίδας της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος». Ειδικότερα, σε διαδικτυακή δημοσκόπηση, το 81% των αναγνωστών του «Νέου Κόσμου» πιστεύει ότι οι ομογενείς πρέπει να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές, ενώ μόλις το 19% έχει αντίθετη γνώμη.
Ωστόσο, δεν ζητούν να δοθεί ανεξέλεγκτα το δικαίωμα ψήφου σε όλα τα άτομα ελληνικής καταγωγής που ζουν στο εξωτερικό, αλλά μόνο σε αυτούς που έχουν ΑΦΜ, κάνουν φορολογικές δηλώσεις, έχουν ελληνικό διαβατήριο, πηγαίνουν τακτικά στην Ελλάδα κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι ομογενείς έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές, εφόσον βρίσκονται στην Ελλάδα κατά την ημέρα της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας.