Συναγερμός αεροπορικής επιδρομής έχει εκδοθεί σήμερα, Πέμπτη, σε ολόκληρη την Ουκρανία, καθώς νέο κύμα ρωσικών πυραύλων στοχεύει μεγάλες πόλεις της χώρας. Όπως δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 120 πυραύλους κατά του πληθυσμού και της αστικής υποδομής της Ουκρανίας.
Τουλάχιστον τρία άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένα 14χρονο κορίτσι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από εκρήξεις που έπληξαν την πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.
Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Χάρκοβο, Οδησσό, Λβιβ και Ζιτομίρ. Ο περιφερειακός ηγέτης της νότιας επαρχίας της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο έκανε λόγο για «μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία».
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι η Ρωσία επιτίθεται στη χώρα από «διάφορες κατευθύνσεις με πυραύλους Κρουζ με βάση τον αέρα και τη θάλασσα», ενώ πρόσθεσε ότι είχε χρησιμοποιηθεί επίσης ένας αριθμός drones Καμικάζι.
Σήμερα το πρωί οι συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλες τις περιοχές της χώρας και ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξιι Αρέστοβιτς προέτρεψε τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο, ενώ συμπλήρωσε ότι η αεράμυνα της χώρας λειτουργεί αποτελεσματικά.
Στο Κίεβο, δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές από συντρίμμια από συνολικά 16 αναχαιτισμένους πυραύλους, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης και τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ στη νότια περιοχή του Μικολάιβ, ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ έγραψε ότι πέντε πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα.
Στην περιοχή της Οδησσού καταρρίφθηκαν 21 πύραυλοι και τα θραύσματα έπληξαν ένα κτίριο κατοικιών, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα, όπως και στη δυτική πόλη Λβιβ, όπου ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβιι είπε ότι έχουν αναφερθεί αρκετές εκρήξεις. Επίσης, πρόσθεσε ότι «το 90% της πόλης του είναι χωρίς ρεύμα και ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στην υδροδότηση», ενώ αντίστοιχα στο Κίεβο, χωρίς ηλεκτροδότηση είναι το 40% της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει «να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές και να σκοτώσει μαζικά αμάχους».
Δεκάδες ρωσικές επιθέσεις έπληξαν την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας επανειλημμένες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.
Έχουν ήδη αναφερθεί διακοπές ρεύματος στις περιοχές της Οδησσού και του Ντνιπροπετρόβσκ. «Το ρεύμα στην πόλη είχε διακοπεί ως προληπτικό μέτρο, λόγω της απειλής πυραυλικών επιθέσεων, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές ζημιές εάν ο εχθρός καταφέρει να χτυπήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις», έγραψε ο προμηθευτής ενέργειας DTEK.
Η νότια διοίκηση της Ουκρανίας είχε ήδη εκδώσει προειδοποίηση ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν έως και 20 πυραύλους από θέσεις στον Εύξεινο Πόντο.
Σε ένα μπαράζ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ουκρανία κατέρριψε 60 από τους περισσότερους από 70 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους στις πυραυλικές επιθέσεις της. Ωστόσο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε πρόσφατα ότι τα ρωσικά στρατεύματα πλήττουν τις κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.
Η παραδοχή ακολούθησε τους ισχυρισμούς ορισμένων διεθνών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι η στόχευση ενεργειακών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.
Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει παρακαλέσει τους δυτικούς ηγέτες να της παράσχουν πρόσθετη αεροπορική άμυνα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησε πρόσφατα να προμηθεύσει το σύστημα Patriot.