Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές του φυσικού αερίου για το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι αναμένει σημαντική ανακούφιση για την διασφάλιση της προμήθειας από τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς στο Βιλχελμσχάφεν πραγματοποιούνται ήδη δοκιμές.
«Μπορεί να είδαμε κάποια χαλάρωση στην αγορά, αλλά οι τιμές παραμένουν συγκριτικά υψηλές», δήλωσε ο Χάμπεκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και προέβλεψε ότι «η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί προς το τέλος του 2023, αν δεν έχει ήδη επιστρέψει στα επίπεδα του 2021».
Μέχρι τότε οι νέες υποδομές θα έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει αντικατασταθεί πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο και οι τιμές να μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου, διευκρίνισε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του σχετικά με την επάρκεια φυσικού αερίου για τον χειμώνα.
Τα Χριστούγεννα, ανάφερε, οι δεξαμενές αποθήκευσης ήταν γεμάτες κατά 88% και, αν στις αρχές Φεβρουαρίου έχει διατηρηθεί ένα 40%, «τότε τα πράγματα φαίνονται καλά», εκτίμησε, ενώ τόνισε ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η προθυμία των πολιτών και της βιομηχανίας για εξοικονόμηση.
Ο Χάμπεκ φαίνεται πάντως περισσότερο αισιόδοξος από πολλούς Γερμανούς. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov, το 29% αναμένει έλλειψη φυσικού αερίου για τον τρέχοντα χειμώνα και το 26% για τον χειμώνα 2023/24. Μόνο το 29% αισθάνεται βέβαιο ότι και για τους δύο χειμώνες η προμήθεια φυσικού αερίου είναι εξασφαλισμένη.
Οι Φινλανδοί ψάχνουν τρόπους να ζεσταθούν
Οι Φινλανδοί είναι συνηθισμένοι στο να βρίσκουν τρόπους για να κρατηθούν ζεστοί, αλλά οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και ο κίνδυνος για διακοπές ρεύματος φέτος τον χειμώνα έχει οδηγήσει τους κατοίκους σε μια από τις βορειότερες χώρες του κόσμου να αποθηκεύουν καυσόξυλα και να κάνουν προσαρμογές στο σπίτι τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια.
Οι ενεργειακοί δεσμοί της Φινλανδίας με τη γειτονική Ρωσία διακόπηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από δέκα μήνες, τερματίζοντας τις εισαγωγές ενέργειας και αερίου, ενώ τεχνικά προβλήματα έχουν περιορίσει την παραγωγή από μια νέα πυρηνική μονάδα, με αποτέλεσμα οι αρχές να απευθύνουν προειδοποιήσεις για διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
«Η Φινλανδία συνήθιζε να φέρνει το ένα τρίτο της ενέργειάς της από τη Ρωσία και τώρα είμαστε κοντά στο μηδέν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στο φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων Ρίκου Χούτουνεν.
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εάν έχουμε μείον 20 βαθμούς Κελσίου στον νότο και πιθανόν μείον 30 βαθμούς στον βορρά, ο κίνδυνος έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ κοντά», δήλωσε ο Χούτουνεν στο Reuters.
Μπροστά στον κίνδυνο ο σκληρός χειμώνας να τους βρει απροετοίμαστους, οι Φινλανδοί άρχισαν από το καλοκαίρι να προμηθεύονται φακούς, αντλίες θερμότητας, ηλιακά πάνελ και φυσικά καυσόξυλα, που υπάρχουν σε αφθονία, καθώς τα δάση σκεπάζουν το 75% της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυξανόμενο κόστος της ξυλείας, των μεταφορικών και της θέρμανσης έχει οδηγήσει ανοδικά τις τιμές, με ένα κυβικό μέτρο καυσόξυλων να κοστίζει τώρα 120 ευρώ από 85-90 ευρώ πριν από την κρίση.