Με οριακή πλειοψηφία 5-4, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της διατήρησης του μέτρου που επιβλήθηκε στο αρχικό στάδιο της πανδημίας του νέου κορονοϊού και επιτρέπει την, με συνοπτικές διαδικασίες, απέλαση παράτυπων μεταναστών στα αμερικανικά χερσαία σύνορα.
Το μέτρο της απέλασης έχει άμεση ισχύ, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στη δικαιοσύνη και δεν συνεπάγεται την υποχρέωση οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής τους.
Προβλέπονται ορισμένες σπάνιες εξαιρέσεις για λιγοστές εθνικότητες, όπως οι Ουκρανοί μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στη χώρα τους την 24η Φεβρουαρίου 2022, καθώς και για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
Κατά της άρσης του μέτρου, γνωστού με την ονομασία «Title 42», προσέφυγαν οι Αρχές 19 πολιτειών, που έλεγαν πως φοβούνται τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με το Μεξικό. Μάλιστα, υπό το φόβο της πιθανής άρσης του μέτρου, κοινότητες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να εγκαθιστούν εσπευσμένα φράκτες. Ενώ πολλοί μετανάστες περίμεναν υπομονετικά στην περιοχή των συνόρων, με την ελπίδα πως θα τους επιτρεπόταν να καταθέσουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο από τις αμερικανικές αρχές.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικοί καταγγέλλουν πως το μέτρο καταπατά το διεθνές δίκαιο.
Χαρακτηρίζουν ιδίως «απάνθρωπο» το ότι εμποδίζονται άνθρωποι που κανονικά θα εξασφάλιζαν διεθνή προστασία να καταθέσουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο.
Τι θα γίνει τώρα
Το μέτρο παραμένει σε ισχύ μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να εξετάσει τον φάκελο σε βάθος. Θα ακούσει τον Φεβρουάριο τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του γύρω στην άνοιξη. Ωστόσο η άρση του μέτρου δεν θα γίνει άμεσα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάσσεται κατά της ισχύς του Title 42», ωστόσο θα σεβαστούν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα εφαρμόζουν το μέτρο μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Η απόφαση χαιρετίστηκε αμέσως από την παράταξη της αντιπολίτευσης γιατί θα γλιτώσει τους «πληθυσμούς που ζουν στα σύνορα» από τον κίνδυνο «να βυθιστούν στο απόλυτο χάος», σύμφωνα με τον Τεξανό βουλευτή Τόνι Γκονσάλες. Εξάλλου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατηγορεί τον Μπάιντεν πως έκανε σουρωτήρι τα σύνορα των ΗΠΑ.