Φρούτα ξεραμένα στον ήλιο, συνήθως μήλα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και κοκκύμελα, είναι τα τζίρα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στον Πόντο – ειδικά τα μήλα τα περνούσαν από την κλωστή σχηματίζοντας μεγάλες αρμαθιές.
Κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα, για σιγουριά προτού τα αποθηκεύσουν για το χειμώνα τα έκαιγαν στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία.
Τα τζίρα βρασμένα με ζάχαρη γίνονται χοσάφ’, το είδος της κομπόστας που συνοδεύει κυρίως το πιλάφι και τα ζυμαρικά κατά τις νηστείες. Συνήθως χρησιμοποιούσαν αποξηραμένες σταφίδες και δαμάσκηνα, φουρνισμένα μήλα και απίδια κομμένα στα τέσσερα, αλλά και βερίκοκα.
Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, τα τζίρα ήταν το φιλοδώρημα για τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.