Εκατό ημέρες συμπληρώθηκαν από την έναρξη των πιο μακροχρόνιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, με αφορμή το θάνατο της Μαχσά Αμινί στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών.
Οι διαδηλώσεις έχουν κλονίσει το καθεστώς, αλλά είχαν βαρύ κόστος για τον λαό, καθώς μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 500 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 69 παιδιά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Ακτιβιστών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRANA).
Δύο διαδηλωτές έχουν ήδη εκτελεστεί και τουλάχιστον άλλοι 26 αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα, μετά από αυτό που η Διεθνής Αμνηστία αποκαλεί «ψευδείς δίκες».
Αν και οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν σαρώσει στο παρελθόν το Ιράν, μια φορά το 2017 που διήρκεσαν μέχρι τις αρχές του 2018 και μια άλλη τον Νοέμβριο του 2019, οι τρέχουσες διαδηλώσεις θεωρούνται μοναδικές επειδή, καταρχήν πρωταγωνιστούν οι γυναίκες, υπό το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», περιλαμβάνουν ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ γίνεται εκτεταμένη χρήση βομβών μολότοφ.
Επιπλέον, δεν ήταν λίγες οι διασημότητες του Ιράν οι οποίες θυσίασαν τις καριέρες τους προκειμένου να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις, καθώς είτε συνελήφθησαν, είτε εξορίστηκαν.
Ο Αλί Καρίμι, ένας από τους πιο διάσημους πρώην ποδοσφαιριστές του Ιράν, που ζούσε στο Ντουμπάι, υποστήριξε επίσης τις διαδηλώσεις. Είπε ότι οι πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών απείλησαν να τον σκοτώσουν, οδηγώντας τον τελικά να μετακομίσει στις ΗΠΑ.
Ο Καρίμι είναι πλέον ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές του ιρανικού καθεστώτος στον λογαριασμό του στο Instagram, με περισσότερους από 14 εκατομμύρια ακόλουθους.
Ένα άλλο σύμβολο του ιρανικού ποδοσφαίρου, ο Αλί Νταέι, αναγκάστηκε από την ιρανική δικαιοσύνη να κλείσει το κοσμηματοπωλείο και το εστιατόριό του, αφού υποστήριξε μια πανεθνική απεργία, ενώ σήμερα, Δευτέρα, κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι απαγόρευσε στην οικογένειά του να φύγει από τη χώρα, εκτρέποντας την πτήση στην οποία επέβαιναν η σύζυγός του και η κόρη του.
Καίνε τις μαντίλες και πετάνε τα τουρμπάνια
Στην πρώτη γραμμή αυτών των διαδηλώσεων βρίσκεται η Γενιά Ζ του Ιράν, η οποία αψηφά τους αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες και θέτει νέες τάσεις, όπως το κάψιμο των μαντιλών.
Παράλληλα, μια άλλη νέα τάση μεταξύ των νεαρών διαδηλωτών είναι το λεγόμενο «Πετάξτε το τουρμπάνι», κρυφά, πίσω από σιίτες μουσουλμάνους κληρικούς, χτυπώντας το τουρμπάνι τους ώστε να πέσει και τρέχοντας μακριά. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα τέτοια βίντεο, ως μια εκστρατεία διαμαρτυρίας ενάντια στο κυβερνών σύστημα των προνομίων, της διαφθοράς και της καταπίεσης.
A schoolgirl without a headscarf in Tehran knocks off a cleric’s turban & runs away. “#TurbanTossing is a campaign to protest against the symbol of access to the ruling system, privilege, corruption and oppression.
destructive campaign by
Foreign liberals #MahsaAmini pic.twitter.com/kKKLBY4bum— Nishtarians (@Nishtarians1) December 26, 2022
https://twitter.com/bai_mina/status/1607053905996746760
Πηγές: BBC, Twitter