Δίωξη άσκησε σήμερα η γαλλική εισαγγελία στον άντρα που είναι ύποπτος για τη δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της εισαγγελέως της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ο 69χρονος, που βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα, ενώπιον του εισαγγελέα, παραδέχτηκε ότι έχει «παθολογικό» μίσος για τους μετανάστες και είπε στους ανακριτές ότι είχε σχεδιάσει να σκοτώσει «μη Ευρωπαίους αλλοδαπούς».
Ο ύποπτος κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλα τρία και έχει ήδη μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική. Οι δολοφονίες προκάλεσαν σοκ στην κουρδική κοινότητα που προετοιμαζόταν να τιμήσει την 10η επέτειο της δολοφονίας τριών ακτιβιστών που δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί, και πυροδότησαν διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο 69χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας λόγω της φυλής, της εθνότητας ή της θρησκείας τού θύματος, καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή, ανέφερε μια δικαστική πηγή.
Τι κατέθεσε ο 69χρονος
Ο άνδρας, ο οποίος είναι συνταξιούχος μηχανοδηγός τρένων, είπε στην αστυνομία ότι έπαθε «κατάθλιψη» και ότι είχε «αυτοκτονικές τάσεις» μετά από τη διάρρηξη του σπιτιού του το 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα του Παρισιού.
Επίσης, παραδέχτηκε ότι από τότε, το μίσος του για τους ξένους «είχε γίνει εντελώς παθολογικό», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ανέφερε ότι την Παρασκευή πήγε αρχικά στο Σεν Ντενί, ένα προάστιο με υψηλή μετανάστευση στο βόρειο Παρίσι, για να σκοτώσει «μη Ευρωπαίους», αλλά βρήκε λίγους ανθρώπους εκεί.
Στη συνέχεια ταξίδεψε στο κουρδικό κέντρο Αχμέτ Καγιά, στη 10η συνοικία του Παρισιού, όπου πραγματοποίησε την επίθεση.
Ο άνδρας δυσανασχετούσε με αυτήν την κοινότητα επειδή Κούρδοι πολιτοφύλακες που συμμετείχαν στη συριακή σύγκρουση είχαν «συλλάβει αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια του αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αντί να τους σκοτώσουν», λένε οι εισαγγελείς.
Ένα κοντινό εστιατόριο και ένα κομμωτήριο δέχτηκαν επίσης πυρά πριν ο άνδρας συλληφθεί χωρίς μάχη. Κρατήθηκε ως ύποπτος για φόνο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και ότι ενεργούσε με ρατσιστικό κίνητρο. Έχει ιστορικό αδικημάτων όπλων και από την έρευνα προέκυψε ότι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση λίγες ημέρες πριν από την επίθεση.
Πέρυσι είχε κατηγορηθεί για ρατσιστική βία λόγω επίθεσης με ξίφος σε καταυλισμό μεταναστών στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι πυροβολισμοί προκάλεσαν αναταραχή την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι διαδηλωτές άνοιξαν φωτιές στους δρόμους, έσπασαν τα τζάμια των αυτοκινήτων και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Η βία εκτυλίχθηκε αφού οι Κούρδοι συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στην Πλατεία της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.
Τι υποστηρίζουν οι Κούρδοι και η Τουρκία
Στον απόηχο των πυροβολισμών, οι Κούρδοι επανέλαβαν εκκλήσεις προς τις γαλλικές αρχές για καλύτερη προστασία. Οι ηγέτες της κοινότητας συναντήθηκαν με τον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού το Σάββατο και εκτίμησαν ότι δεν ήταν μόνο ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη, ζητώντας να θεωρηθεί η επίθεση τρομοκρατική, «δείχνοντας» προς την Τουρκία και τον Ερντογάν. Παράλληλα, κάλεσαν για την πραγματοποίηση μιας σιωπηρής διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στο σημείο των δολοφονικών επιθέσεων.
Στον αντίποδα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι του Παρισιού στηρίζουν την τρομοκρατία του ΡΚΚ. «Το φίδι που μεγάλωναν οι Γάλλοι άρχισε να δαγκώνει τον εαυτό του. Όλοι πρέπει τώρα να δουν το αληθινό πρόσωπο αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.
Επίσης, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τουρκία κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, Δευτέρα, για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία εκ μέρους της Άγκυρας για την «αντιτουρκική προπαγάνδα» που θεωρεί ότι διεξάγεται στη Γαλλία μετά τη δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι.
Η Άγκυρα κατηγορεί το Παρίσι ότι επέτρεψε σε υποστηρικτές του PKK να διαδηλώσουν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Σε ορισμένα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι γινόταν λόγο για δεσμούς της Τουρκίας με τον Γάλλο δράστη. Τις κατηγορίες αυτές επανέλαβαν «οι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης και οι πολιτικοί», διαβεβαίωσε ο Τούρκος διπλωμάτης, υποστηρίζοντας ότι «η γαλλική κυβέρνηση και ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποιήθηκαν ως όργανα προπαγάνδας».
Πηγές: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr