Αγερμικά τραγούδια, έτσι ονομάζονται διαφορετικά τα κάλαντα, από τη λέξη αγερμός, που στην Αρχαιότητα σήμαινε τον έρανο και τη συγκέντρωση χρημάτων για τους θεούς, και μεταγενέστερα το έθιμο της επίσκεψης σε σπίτι κατά τις ημέρες των γιορτών για να τραγουδηθούν τα κάλαντα και να δοθούν ευχές.
Αυτές οι ευχές, η εορταστική διάθεση και η προσφορά είναι στον πυρήνα της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης που διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα στο Περιστέρι, από την Ένωση Ποντίων Περιστερίου υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου και με την υποστήριξη της «Φλόγας», του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Θεόφιλος» και της Μητρόπολης Περιστερίου.
Οι Μωμόγεροι θα εμφανιστούν για να μεταδώσουν τον κόσμο το εορταστικό τους κέφι, ενώ στη συνέχεια η Ορχήστρα 1919 θα παρουσιάσει κάλαντα όπως τα έψαλαν στον Πόντο – περιλαμβάνονται στην πρώτη δισκογραφική δουλειά της, η οποία κυκλοφόρησε το 2021.
Το ραντεβού είναι στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία (Δημαρχείου) του Περιστερίου, και στόχος εκτός από τη διασκέδαση είναι να γίνει ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία και για τη δράση της «Φλόγας», αλλά και για το κοινωνικό έργο που επιτελεί ο «Θεόφιλος» στηρίζοντας τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του δίσκου της Ορχήστρας 1919 θα δοθεί στη «Φλόγα»· για τις δωρεές υπάρχουν διαθέσιμοι και τραπεζικοί λογαριασμοί*. Για τον δε «Θεόφιλο» θα συγκεντρώνονται τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και παιχνίδια.
«Κάθε χρόνο ο Δήμος Περιστερίου δίνει μια ημέρα από το εορταστικό του πρόγραμμα για τον Πόντο. Συνήθως είναι η 27η Δεκεμβρίου – έτσι και φέτος. Οι Μωμόγεροι θα περάσουν απ’ όλη την αγορά του Περιστερίου για ένα τρίωρο, και μετά θα καταλήξουν στην πλατεία για τη μεγάλη εκδήλωση» δήλωσε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου Θανάσης Αθανασιάδης.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το σωματείο συμπράττει με την Ορχήστρα 1919. «Μπράβο στα παιδιά που στηρίζουν και αυτοί με τη σειρά τους φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο. Δική τους πρόταση ήταν η “Φλόγα” και ο “Θεόφιλος”, και αγκαλιάστηκε και από το δήμο, και από τη μητρόπολη, και από εμάς, φυσικά. Άλλωστε, τα προηγούμενα χρόνια στην εορταστική βραδιά του Πόντου συγκεντρώναμε τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου ή για τα συσσίτια της μητρόπολης» σημείωσε ο Θανάσης Αθανασιάδης.
Την Ορχήστρα 1919 εμείς τη συναντήσαμε παραμονές των γιορτών, κατά τη διάρκεια πρόβας στη φιλόξενη αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού. Για να ετοιμάσουν τη δισκογραφική δουλειά με τα κάλαντα χρειάστηκε να κάνουν έρευνα που κράτησε περίπου έναν χρόνο, ανατρέχοντας σε διάφορες πηγές (Αρχείον Πόντου, Λαογραφικά Κοτυώρων, αρχεία Ακαδημίας Αθηνών και Οικουμενικού Πατριαρχείου), ενώ αξιοποίησαν και πρωτογενείς μαρτυρίες για το Δωδεκαήμερο, αλλά και το πόνημα του Κωνσταντίνου Μάρκου.
Έτσι, κατάφεραν να καταγράψουν και να ηχογραφήσουν 10 ποντιακά κάλαντα – ο δίσκος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κυριακίδη.
Η Ορχήστρα 1919 αποτελείται από τους: Γιάννης Μιχαηλίδη (τραγούδι), Γιώργο Παπαδόπουλο (ποντιακή λύρα), Αλέξανδρο Μπουρμίστρωβ (ποντιακή λύρα), Κωνσταντίνο Ατματσίδη (ποντιακή λύρα), Χάρη Παπαδόπουλο (πνευστά), Τάσο Σερεμέτη (ούτι), Άννα Τσαγκαλίδη (κανονάκι), Χάρη Καφέτση (λαούτο), Νίκο Καραμαλέγκο (μπάσο), Φίλιππο Πουρπουτίδη (κρουστά), Παύλο Σταματίδη (νταούλι).
Ιδρύθηκε το 2017 και το ρεπερτόριό της βασίζεται στον ευρύτερο προσφυγικό ελληνισμό. Με το χαρακτήρα της να ταιριάζει περισσότερο σε συναυλιακούς χώρους, ακόμα και στην πρόβα, ακόμα και στην άδεια αίθουσα, υπήρχε μια μυσταγωγία. Η φωνή, τα όργανα μετέφεραν το πνεύμα των γιορτών, με τον «Άναρχο Θεό» (χριστουγεννιάτικα κάλαντα Κοτυώρων), το «Ζητώ την χάριν άρχοντες» (κάλαντα Πρωτοχρονιάς) και το «Από της ερήμου Πρόδρομος (κάλαντα Φώτων), μεταξύ άλλων.
Αυτή την ατμόσφαιρα υπόσχονται και σήμερα, και μάλιστα για καλό σκοπό.
Γεωργία Βορύλλα