Η επιτυχία μιας παράστασης, λένε οι θεατρόφιλοι, συνήθως φαίνεται από το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών στο τέλος της. Οι λιγότερο μυημένοι ίσως αποδίδουν αυτήν την επιτυχία περισσότερο στα συναισθήματα που τους προκαλεί μία καλλιτεχνική δουλειά.
Η μουσικοθεατρική παράσταση Γη του Πόντου του Δημήτρη Ψαθά, που έκανε πρεμιέρα στο «Ράδιο Σίτυ» της Θεσσαλονίκης, υπό την αριστοτεχνική «μπαγκέτα» του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, αποτελεί μια δραματοποιημένη «βουτιά» στα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων της παρουσίας του ελληνισμού στον Πόντο, που «γεννά» στο θεατή εναλλασσόμενα και έντονα αισθήματα ανατριχίλας, περηφάνιας, πόνου, χαράς.
Τα πλουσιότατα σκηνικά της, η λεπτομέρεια στις φορεσιές, τις κινήσεις και την έκφραση, η γρήγορη πλοκή της, το προσεγμένο «ταξίδι» στην ιστορία, η ζωντάνια των δεκάδων ηθοποιών και το άριστο μουσικό ντύσιμό της από τους αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, το οποίο ταίριαζε απολύτως αρμονικά με κάθε σκηνή της παράστασης, δίνουν στη Γη του Πόντου το χαρακτήρα μιας μουσικοθεατρικής υπερπαραγωγής.
Μία έκφραση τέχνης, που αντλεί μεγάλο μέρος της δύναμής της από την πανέξυπνη σκηνοθετική εναλλαγή των διαλόγων, της αφήγησης και της παρουσίασης πολύ γνωστών ποντιακών τραγουδιών, «στεφανωμένα» από φωτογραφικά στιγμιότυπα –σαν ντοκιμαντέρ– από τον Πόντο, στο τεράστιο video-wall πάνω από τη σκηνή.
Για περίπου 2,5 ώρες το αποτέλεσμα της άριστα σμιλευμένης δουλειάς διήγειρε το θυμικό των θεατών, οι οποίοι πολλές φορές επιβράβευσαν αυθόρμητα τους συντελεστές της παράστασης με ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Το οποίο, βέβαια, αποτέλεσε και μία έκφραση ευγνωμοσύνης για τη βιωματική εμπειρία που «γεύονταν».
Συγκίνηση και προσήλωση από την πρώτη στιγμή
Η μουσικοθεατρική παράσταση καθηλώνει από την πρώτη στιγμή, με τη γλαφυρή αποτύπωση από τον αγαπημένο πρωταγωνιστή Γρηγόρη Βαλτινό –μέσα από το video-wall και έχοντας δίπλα του τη φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά–, της σημασίας που έδωσε ο συγγραφέας στους αγώνες της μάνας του και κάθε μάνας του Πόντου.
Μία ωδή στο πιο αγαπημένο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, που ευθύς αγκαλιάστηκε από τον κεμεντζέ του Ματθαίου Τσαχουρίδη και τη φωνή του αδελφού του Κωνσταντίνου, οι οποίοι παρουσίασαν το πασίγνωστο ποντιακό τραγούδι «Η μάνα έν’ κρύον νερόν».
Από εκεί και μέχρι την τελευταία «ανάσα» της παράστασης η εναλλαγή των συναισθημάτων των θεατών ήταν έντονη, συνεχής και άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και του αποτυπώματος που αυτά άφησαν στη ζωή στον Πόντο, όπως τα μετέφερε ο συγγραφέας με επίκεντρο τη δική του ζωή. Η κορύφωση αυτών των συναισθημάτων ερχόταν με τα τραγούδια των αδελφών Τσαχουρίδη, τα οποία ακολουθούσαν κάθε σκηνή του έργου και ταίριαζαν απολύτως με αυτήν.
Η κεμεντζέ άλλοτε «κελαηδούσε» από χαρά και άλλοτε ακουγόταν «δακρυσμένη».
Οι όμορφες οικογενειακές στιγμές, γεμάτες κέφι, ζωντάνια και όνειρα, τα μαθήματα ιστορίας, γεωγραφίας και φιλοσοφίας στο σχολείο, η εκπλήρωση των θρησκευτικών καθηκόντων, οι πολύ καλές σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων δημιουργούσαν στο μυαλό του θεατή φανταστικές εικόνες από τη ζωή των δικών του προγόνων στην αλησμόνητη πατρίδα.
Ο «αέρας» άρχισε να βαραίνει στις χαρούμενες κοινωνίες του Πόντου αλλά και στις ψυχές των θεατών με τον ερχομό των Νεότουρκων και τις συνέπειες των πράξεών τους. Τα τάγματα εργασίας (ή τάγματα θανάτου), με τους σκελετωμένους Ποντίους να εργάζονται ατέλειωτες ώρες κάτω από το καμτσίκι του Τούρκου.
Οι σκληρές, γεμάτες βία, πόνο και οιμωγές, σκηνές της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η παρουσία των Ρώσων στην Τραπεζούντα «γέννησε» πάλι τη χαρά και την ελπίδα, όμως, αποδείχθηκε πολύ σύντομη και οι ελπίδες για μία φυσιολογική ζωή φρούδες. Αγανάκτηση, φόβος, θυμός και απόγνωση την ακολούθησαν εξαιτίας της μανίας των Νεότουρκων, η οποία με τη σειρά της «φούντωσε» το αντάρτικο.
Οι αδούλωτες ψυχές των Ποντίων πήραν τα όπλα και έγραψαν τη δική τους εποποιία. Αυτή που εκφράστηκε επί σκηνής με μία ανατριχιαστική Σέρρα.
Η άφιξη του Κεμάλ στον Πόντο σήμανε το τέλος της τρισχιλιόχρονης παρουσίας του ελληνισμού στην αλησμόνητη πατρίδα. Δακρυσμένη και μαυροντυμένη η Παναγία Σουμελά, μέσα από τη μουσική των αδελφών Τσαχουρίδη, έβλεπε τις σκηνές του ξεριζωμού. Ανθρώπους λυγισμένους από τον πόνο να δίνουν με μια αγκαλιά ή ένα χάδι κουράγιο ο ένας στον άλλον. Μέχρι να φtάσουν στη νέα πατρίδα, τη μητέρα Ελλάδα, όπου με σκληρό αγώνα και πίστη κατάφεραν και πρόκοψαν ξανά.
«Πατρίδα μ’ αραεύω σε» τραγουδούσε όλο το θέατρο, το οποίο βούιζε από τα χειροκροτήματα για τους πρωταγωνιστές της παράστασης.
Χειροκροτήματα που αναμείχθηκαν με επιφωνήματα θαυμασμού, όταν ανέβηκε ο Γιάννης Κακλέας στη σκηνή, για να χαιρετίσει μαζί με τους ηθοποιούς και τους μουσικούς τον κόσμο.
Την παράσταση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Γιάννης Αμανατίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης,
οι καθηγητές της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και Θεοδόσης Κυριακίδης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, ο πρώην πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Λυσσαρίδης.
Συντελεστές της παράστασης
•Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
•Δραματοποίηση-Θεατρική διασκευή: Πάνος Αμαραντίδης
•Ζωντανή μουσική και τραγούδι: Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης
•Μια μεγαλειώδης παραγωγή: με 40 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς επί σκηνής
•Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
•Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
•Φωτισμοί: Στέλλα Καλτσου
•Βίντεο προβολές: Παντελής Μέκκας
•Κινησεολογία: Στεφανία Σωτηροπούλου
•Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου
•Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου
•Φιλική συμμετοχή στο video: Γρηγόρης Βαλτινός
•Επικοινωνία Δημόσιες Σχέσεις: Αλεξάνδρα Σαμπανιώτη
•Διεύθυνση Παραγωγής: Φανή Χάραρη
•Παραγωγή: People Entertainment.
Πρόγραμμα παραστάσεων
- Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή (Εκτός 24 & 31/12)
- Extra Παραστάσεις : Δευτέρα 26/12 & Πέμπτη 29/12
- Πληροφορίες – Κρατήσεις Ομαδικών Εισιτηρίων: 6946126051.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
⇒Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της θεατρικής παράστασης Γη του Πόντου.
⇒Ευχαριστούμε πολύ τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ιωαννίδη για τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες από την παράσταση.