Οι Γιαγιάδες (Abuelas) της Πλατείας Μαΐου στην Αργεντινή ανακοίνωσαν χθες πως «βρήκαν» ακόμη ένα από τα παιδιά που κλάπηκαν επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας, και το οποίο είναι βιολογικός γιος ζευγαριού που συνελήφθη το 1977 και κατόπιν χάθηκε από προσώπου γης.
Ο συγκεκριμένος άνδρας, σήμερα 44 ετών, είναι το 131ο εγγόνι που μαθαίνει την αληθινή του ταυτότητα του και το πρώτο έπειτα από περίπου τρία χρόνια.
Η εμβληματική πρόεδρος των Abuelas Εστέλα ντε Καρλότο εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι γονείς είναι δύο μαρξιστές αγωνιστές. Η Λουσία Ναντίν και ο Άλντο Κεβέδο από τη Μεντόσα συνελήφθησαν στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του 1977. Η νεαρή –19 ετών τότε– ήταν έγκυος σχεδόν τριών μηνών.
Η Εστέλα ντε Καρλότο, πάντα ενεργή στα 92 της χρόνια, εκτίμησε πως πιθανόν το «εγγόνι 131» γεννήθηκε στην ESMA, τη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί πτέρυγα είχε μετατραπεί σ’ ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον ίδιο χώρο που σήμερα είναι χώρος μνήμης απουσίαζε ο 44χρονος, κάτι όχι τόσο ασυνήθιστο καθώς χρειάζεται χρόνος προκειμένου κάποιος να… χωνέψει ποιος είναι πραγματικά προτού εμφανιστεί δημόσια.
Ωστόσο, παρουσιάστηκε μια φωτογραφία των γονέων. Η ταυτότητα του παιδιού επιβεβαιώθηκε από το δείγμα DNA που έδωσε και το οποίο διασταυρώθηκε με τα στοιχεία που υπάρχουν στην τράπεζα γενετικών δεδομένων.
Τα χρόνια της χούντας (1976-1983) εκατοντάδες παιδιά –κατά τις εκτιμήσεις, από 300 έως 500– αποσπάστηκαν από τις κρατούμενες μητέρες και δόθηκαν για υιοθεσία σε ζευγάρια συχνά προσκείμενα στο καθεστώς, προκειμένου «να μεγαλώσουν σωστά».
Η έρευνα για τα χαμένα εγγόνια κρατά 45 χρόνια τώρα. Η οργάνωση των «Γιαγιάδων», στην οποία πρωτοστατεί πλέον νεότερη γενιά ακτιβιστριών, πηγαίνει από επαρχία σε επαρχία και καλώντας όποιον ή όποια αμφιβάλλει για την ταυτότητά του/της να πάει να συζητήσει, με πλήρη εμπιστευτικότητα και με ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους. Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, προτείνεται κατόπιν να γίνει εξέταση DNA.
«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ελπίδα πως θα βρούμε όλους τους εγγονούς κι όλες τις εγγονές μας. Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο», υποσχέθηκε η 92χρονη Εστέλα ντε Καρλότο, και πρόσθεσε: «Είναι δουλειά υπομονής και αγάπης».
Εκτιμάται ότι περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.