Τη μεσογειακή διατροφή με τον μειωμένο κίνδυνο για προεκλαμψία και άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης συνέδεσαν επιστήμονες που εργάζονται στο Ινστιτούτο Smidt Heart του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες.
Η προεκλαμψία είναι ο συνδυασμός της υπέρτασης στην κύηση μαζί με λευκωματουρία· αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για γυναίκες και την καρδιά τους, καθώς και για το έμβρυο.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρ Νάταλι Μπέλο ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.800 έγκυες στο πρώτο τους παιδί, εξετάζοντας γενικότερα τη σχέση ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και τις επιπλοκές κατά την κύηση (διαβήτης, υπέρταση, πρόωρος τοκετός, γέννηση λιποβαρούς μωρού, θνησιγένεια, κ.ά.).
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, αυτές που τηρούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά μέσο όρο 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιαδήποτε επιπλοκή.
«Μια πιο υγιής διατροφή σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση κατά 28% του κινδύνου για προεκλαμψία», εξήγησε η Νάταλι Μπέλο. Μάλιστα αυτή η συσχέτιση είναι πιο έντονη στις γυναίκες που θα γίνουν μητέρες για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 35 ετών.
Επιπλέον, μειωμένος κατά 37% ήταν και ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης για όσες κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έτρωγαν πολλά λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, περισσότερα ψάρια παρά κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας, και αρκετό ελαιόλαδο.