Στο κενό έπεσαν οι ισχυρισμοί της Εύας Καϊλή σχετικά με το ρόλο και το βαθμό συμμετοχής της στο QatarGate, και έτσι χθες οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου αποφάσισαν την παράταση της προσωρινής της κράτησης για έναν μήνα.
Ως εκ τούτου η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κάνει Χριστούγεννα στις φυλακές του Χάρεν, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα των συνηγόρων της να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι.
Παρότι από την αρχή οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες –αν και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε ότι η εντολέας του «είναι αθώα» και ότι ποτέ δεν δωροδοκήθηκε–, η υπεράσπιση της Εύας Καϊλή ζήτησε να βγει από τη φυλακή ώστε να είναι μαζί με το 10 μηνών παιδί της. Υπενθυμίζεται ότι προσωρινά κρατούμενος είναι και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό, δεν θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου.
Οι βελγικές Αρχές θεωρούν ότι η Εύα Καϊλή είναι ύποπτη φυγής και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αν αφεθεί ελεύθερη να καταστρέψει στοιχεία ή να έρθει σε επαφή με υπόπτους.
Ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να έχει κατονομάσει συναδέλφους της που εμπλέκονται στο πολιτικό σκάνδαλο που θεωρείται το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από τον επίσης κρατούμενο Αντόνιο Παντσέρι και τους ευρωβουλευτές του Βελγίου Μαρκ Ταραμπελά και Μαρία Αρένα, φέρεται να έχει δώσει στοιχεία για τρεις ακόμα Ιταλούς ευρωβουλευτές αλλά και για πέντε βοηθούς ευρωβουλευτών.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν κατονομαστεί είναι και ο κεντροαριστερός Αντρέα Κοτσολίνο. Μάλιστα, σε αυτόν έχει αναφερθεί και ο Αντόνιο Παντσέρι, ως τον άνθρωπο που πήρε τη θέση του σε σημαντικά πόστα για τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου, στο Ευρωκοινοβούλιο.
Από την πλευρά της η Εύα Καϊλή φέρεται να έχει καταθέσει ότι ο Αντόνιο Παντσέρι –ο οποίος ήταν ευρωβουλευτής έως το 2019 και στη συνέχεια ίδρυσε τη ΜΚΟ Fight Impunity– είχε φτιάξει ένα δίκτυο… αλληλοβοήθειας.