Την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας, τόσο στους Έλληνες της Αλβανίας, όσο και στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
«Είχα δεσμευτεί ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν το τέλος του χρόνου και τήρησα τη δέσμευσή μου και είμαι σήμερα εδώ μαζί σας σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή για μένα» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην περιοχή πριν τρεις δεκαετίες ο πατέρας του.
«Δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γεγονός ότι σε αυτήν εδώ την πλατεία, πριν από ακριβώς 31 χρόνια, ήταν Δεκέμβριος του 1991, ήρθε ο πατέρας μου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγράφονταν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Και είχε πει ο πατέρας μου ότι “η ελληνική εθνική μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών”. Και όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν.
Στη συνέχεια υπογράμμισε τη συνεργασία του με τον Αλβανό πρωθυπουργό για τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα.
«Θέλω να γνωρίζετε ότι με τον πρωθυπουργό, τον Έντι Ράμα, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν, όπως επίσης, και τη στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο δήμο σας. Να τη θεωρείτε δεδομένη».
Ειδικότερα, πρόσθεσε ότι λύνεται η εκκρεμότητα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ υπογράμμισε την υποστήριξη στα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, προκειμένου μελλοντικά να συνδράμουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, «αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας» κατέληξε.
Έντι Ράμα: Αναντικατάστατη γέφυρα η ελληνική μειονότητα
Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δήλωσε ότι θεωρεί την ελληνική μειονότητα μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας και, αστειευόμενος απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «όλοι αυτοί για εσένα έχουν συγκεντρωθεί εδώ. Ποτέ δεν έχουν συγκεντρωθεί για εμένα τόσοι πολλοί, να το γνωρίζεις. Αλλά έχουμε ένα κοινό στοιχείο, ότι σε θεωρούμε εξίσου φίλο και αδελφό εδώ στη γη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δήμαρχος Δερβιτσάνης Δημήτρης Τόλης: «Είμαστε υπερήφανοι για την εθνική μας καταγωγή»
Στην επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Δερβιτσάνης Δημήτρης Τόλης, εκτιμώντας ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη εγκαινιάζει μία δυναμική πολιτική στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των Ελλήνων της περιοχής. «Εν όψει της κοινής ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής των δύο χωρών, ο γηγενής ελληνισμός τής περιοχής αποτελεί γέφυρα προσέγγισης και επικοινωνίας. Είμαστε υπερήφανοι για την εθνική μας καταγωγή. Ήσασταν κοντά μας, αλλά οι προσδοκίες μας ήταν και είναι μεγαλύτερες», σημείωσε στην προσφώνησή του ο δήμαρχος.
Ονομασία της πλατείας της Δερβιτσάνης σε «πλατεία Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»
Το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πρόκειται να λάβει η κεντρική πλατεία της Δερβιτσάνης, ενώ στο σημείο θα τοποθετηθεί και μια προτομή του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα είναι παρών στην τελετή ονοματοδοσίας και στη συνέχεια, μαζί με τον Έντι Ράμα, επισκέφθηκαν το Ενιαίο Μεσαίο Σχολείο Δερβιτσάνης, στο οποίο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Αποτελείται από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, ενώ φοιτούν συνολικά 113 παιδιά. Χώροι του έχουν διακοσμηθεί από ομάδα Ελλήνων γραφιστών.
Μετά την επίσκεψη στο σχολείο, ο πρωθυπουργός και ο Αλβανός ομόλογός του μετέβησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Επίσκεψη στη Λιβαδειά του Δήμου Φοινικαίων
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Λιβαδειά του δήμου Φοινικαίων, όπου τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσος και η υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Μιρέλα Κουμπάρο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ευχαρίστησε τους ομογενείς και, για μία ακόμη φορά, δήλωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στους ανθρώπους αυτούς και δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξαναπεράσουν τρεις δεκαετίες μέχρι την επόμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού.
«Θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου, ως πρωθυπουργού της Ελλάδος, θα έχετε πάντα έναν άνθρωπο ο οποίος θα αγωνιστεί για να βελτιώσει το βιοτικό σας επίπεδο αλλά κυρίως για να επιτρέψει στα νέα παιδιά να ελπίζουν ότι μπορούν να προκόψουν στον τόπο τους. Θέλουμε να μείνουν εδώ και να κρατήσουν άσβεστη στη φλόγα του ελληνισμού. Η Ελλάδα σάς χρωστάει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Δεν πρέπει να ξαναπεράσουν 32 χρόνια, για να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός την ελληνική εθνική μειονότητα εδώ στην Αλβανία».
Τέλος, ειδικά για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι διαφωνίες θα λυθούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κίτσος επεσήμανε ότι ο δήμος Φοινικαίων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Αλβανίας, καθώς περιλαμβάνει 58 χωριά με σχεδόν αμιγή ελληνικό πληθυσμό.
«Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του δήμου μας, αποτελεί το ιδιοκτησιακό, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα σε όλη την ατζέντα των απαιτήσεων της εθνικής ελληνικής μειονότητας προς την αλβανική Πολιτεία» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό θέμα αποτελεί και το νομικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία.