Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι περιφερειακές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Χάκα κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί εστίασαν στην επιτάχυνση του διαλόγου της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας στα Τίρανα, ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα επιτρέψει να κατατεθεί το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
«Η επίλυση αυτού του ζητήματος, η επίλυση του εμπολέμου, και οι δύο άλλες συμφωνίες, οι συμφωνίες για την αποφυγή των συνοριακών επεισοδίων και για τη συντήρηση των μεθοριακών πυραμίδων, θα στείλει ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν τη βάση για την επίλυση όλων των διακρατικών διαφορών», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Δένδια έρχεται λίγες ημέρες μετά τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, ενώ αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί τη Χιμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, όπου θα συναντηθεί με μέλη της ελληνικής μειονότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε δε «πως η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και όλων των Δυτικών Βαλκανίων, «στο πλαίσιο, βεβαίως, μιας δίκαιης αιρεσιμότητας, αυστηρής αλλά δίκαιης».
Όπως τόνισε, η επίσκεψή του στα Τίρανα, είναι το τελευταίο βήμα μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα, το ταξίδι του στο Βελιγράδι προχθές και στην Πρίστινα χθες. Δείχνει, όπως ανέφερε, τη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση «στην γειτονιά της Ελλάδας, σε μία περιοχή τεράστιας σημασίας για εμάς».
Και οι δύο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τους στο εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικά για την περίπτωση του ποταμού Αώου.
Η ελληνική μειονότητα
Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, συζητήθηκε επίσης ο ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, καθώς και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας έκανε μια σειρά επισκέψεων σε εκπαιδευτικούς φορείς στην Αλβανία, κατά τις οποίες βρέθηκε στο Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο και συνάντησε καθηγητές και μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, καθώς και στο σχολείο «Πρωταγωνιστές», όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.
«Είναι γέφυρες μεταξύ των δύο λαών μας. Και η πεποίθησή μου είναι ότι οι αυτές οι γέφυρες αποτελούν πολύτιμο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών μας. Άλλωστε, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε.
Αιχμές προς την Τουρκία
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για αναθεωρητικές δυνάμεις που προσπαθούν να προσεγγίσουν τα Δυτικά Βαλκάνια με απώτερο στόχο όχι τη συνεργασία, αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός ότι η επίσκεψη Δένδια συνέπεσε με την υπογραφή από αλβανικής πλευράς της συμφωνίας αγοράς τριών οπλισμένων drones από την Τουρκία τύπου Μπαϊρακτάρ και με τα όσα είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα για τη στρατηγική σχέση που έχει με την Τουρκία και με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από τα Τίρανα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «υπάρχουν αναθεωρητικές δυνάμεις στην περιοχή που προσπαθούν να διεισδύσουν στα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο όχι τη συνεργασία αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής οι οποίες είναι απέναντι και αντίθετες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και της Αλβανίας που στηρίζει η Ελλάδα».
Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα στους δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι «η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή, να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας» επεσήμανε.
Παράλληλα όμως πρόσθεσε ότι αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους, οι οποίες «πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή, ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά, όμως, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ