Η πορεία και η προσωπική ιστορία. Αυτές τις δύο έννοιες που βρίσκονται σε έναν χρονικό άξονα από το 1922 έως το 2022 –με το Μ να σχηματίζεται με τελείες– επέλεξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τον επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Λίγο προτού εκπνεύσει το επετειακό έτος, η Αντιδημαρχία Επιχειρησιακού Σχεδιασμού διοργάνωσε μια μεγάλη αφιερωματική παράσταση λόγου και τέχνης στο φουαγιέ του δημαρχιακού μεγάρου. Στο επίκεντρο οι αδικοχαμένοι πρόσφυγες.
Στην εκδήλωση 100 χρόνια Μικρασία που έγινε την Παρασκευή συμμετείχαν η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, η χορευτική ομάδα του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών, το μουσικό σχήμα του Γιώργου Πουλαντζακλή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τούμπας «Η Ρωμιοσύνη» και το χορευτικό τμήμα του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας.
Την αφήγηση κειμένων ανέλαβε η ραδιοφωνική παραγωγός Ζωή Αγαθοπούλου.
«Ως απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που διεύρυναν τον ελληνισμό πριν από 3.000 χρόνια στη γη της Μικράς Ασίας και του Πόντου, δηλώνουμε πως είμαστε εδώ και δεν ξεχνάμε. Με την αφιερωματική παράσταση 100 χρόνια Μικρασία συμπληρώνεται ένας κύκλος δράσεων και εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μια επέτειο που –ως είχαμε καθήκον– τιμήσαμε. Ήταν το ελάχιστο δικό μας χρέος, η δική μας συνεισφορά», δήλωσε η αντιδήμαρχος Στεφανία Τανιμανίδου.