Την άρση της ασυλίας δύο Ελληνίδων ευρωβουλευτών, της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Το αίτημά της βασίζεται σε μια έρευνα, διαφορετική από εκείνη που αφορά το Κατάρ, καθώς διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Στη λακωνική ανακοίνωσή της η εισαγγελία αναφέρει ότι αντικείμενο της έρευνας ήταν η χρήση των βουλευτικών αποζημιώσεων, και συγκεκριμένα οι αμοιβές των κοινοβουλευτικών βοηθών.
Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είναι ήδη προφυλακισμένη, στο πλαίσιο άλλης έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς όπου εμπλέκεται το Κατάρ.
Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αμέσως μετά το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, η οποία αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιουνίου του 2021.
Αρμοδιότητά της είναι «να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως: απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».
Επικεφαλής του οργάνου, το οποίο ασχολείται μεταξύ άλλων με υποθέσεις διακρατικής απάτης και κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, είναι η εισαγγελέας Λόρα Κοβέσι, από τη Ρουμανία.